Seilas i herlige Helgeland

SEILmagasinets sommer­tokt gikk fra Bodø via Myken til Svartisen. Vi startet i regn og kuling på kryss med lua på første dag, og slørte for gennaker i stekende sol neste dag. Været vekslet brått.

Publisert Sist oppdatert

–Er du søring? Bare søringer bader her. Hun står på brygga med et lite barn på armen og stirre ertent på meg i det jeg dukker opp av det glassklare vannet. Vi er to båter fortøyd ved flytebrygga på Sørfugløy Marina, en dagsseilas sørvest fra Bodø.

Bak oss skyter mørke klipper loddrett til værs så høyt at toppene forsvinner inn i skyene. Havnen er en liten lagune med kritthvit strand. Øya er nå uten fastboende etter at siste innbygger, en gammel dame på 92 år, ble tvangsflyttet til pleiehjem på land for noen år siden. Nå er øya naturreservat og fjellklatrere for beskjed om å holde seg unna i hekkesesongen.

Huden nærmest brenner etter møtet med det kalde vannet, og jeg må innrømme at jo, jeg er nok søring. Hun forteller at hun er på tur nordover med mann og lite barn i en Bavaria, den eneste båten foruten oss selv i den vesle havnen. –Vi så spekkhuggere på vei hit i forgårs. De lekte rundt båten, sier hun. Dagen før lå de i havn i kulingen. Yr meldte 14 sekundmeter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS