FJORD OG FJELL

UTSIKT: Praktfull utsikt på vei ned fra Såta i Tysnes.
UTSIKT: Praktfull utsikt på vei ned fra Såta i Tysnes.
BESTIGNING: Tysnessåta var målet for årets siste «Fjord og fjell».
BESTIGNING: Tysnessåta var målet for årets siste «Fjord og fjell».
TUR: På vei til Tysnessåta.
TUR: På vei til Tysnessåta.

Seiling, tur og god mat

Bergens Seilforening har gjennom flere år arrangert det man i gamle dager kalte eskadreseilas, hvor den moderne varianten foregår under tittelen «Fjor og fjell» og går til utvalgte destinasjoner i nærområdet.

Publisert Sist oppdatert

Er det noe det finnes et rikholdig utvalg av langs vestlandskysten, er det fjord og fjell, og skal vi dømme etter oppslutningen, er det en perfekt kombinasjon.

Leder for arrangementet er Lars Christian Stendal, som foruten å være en habil seiler, er forhenværende president i Norsk Klatreforbund. Bratte fjell og en erfaren klatrer kan kanskje høres krevende ut, men det er helt opp til den enkelte hvor langt, fort og bratt man ønsker å gå, og alle som har deltatt på «Fjord og fjell» kan signere på at det er det sosiale fellesskapet, hyggen om bord og i havn, og gleden over å kunne legge ut på tur sammen med andre, som står i fokus.

Her er ingen krav til målebrev og det eneste innslaget av kappseilas er eventuelle private regattaer som måtte foregå på vei til og fra turdestinasjonen. Og de foregår, men uten tidtaking eller resultatliste.

Startet i 2012

Første «Fjord og fjell» ble arrangert i 2012 og gikk til Våge på Tysnes. En liten feilnavigasjon som medførte flere kilometer ekstra i pøsende regnvær under nedstigningen fra Tysnessåta, hindret ikke de samme deltagerne i å stille opp året etter, og over tid har «Fjord og fjell» utviklet seg til å bli et av Bergens Seilforenings mest populære arrangement for medlemmer i Tur & Hav-klassen.

Våge på Tysnes, Rosendal og Uskedalen i Hardanger, og Bekkjarvik i Austevoll har alle vært mål for «Fjord og fjell». De fysiske utskeielsene som er gjennomført, har omfattet alt fra spaserturer på flytebryggene til bestigning av Melderskin (1426 moh).

Kulturelle og kulinariske innslag

I tillegg har programmet på land inneholdt både kulturelle og kulinariske innslag, der Haaheim Gård på Tysnes og Bekkjarvik Gjestgiveri i Auste­voll er serveringssteder som har stått i særklasse. Det går vel egentlig ikke an å klage når man kan kaste fortøyningene og seile et par timer, for deretter å fortøye hos en gullvinner av Bocuse d´Or Lyon og i tillegg få en flott fottur med på kjøpet.

Årets siste «Fjord og fjell» ble arrangert siste helg i august og gikk til Våge, hvor sporty seilere besteg Tysnessåta (753 moh) før de møttes på Mandelhuset til middag om kvelden.

BESTIGNING: Tysnessåta var målet for årets siste «Fjord og fjell».
BESTIGNING: Tysnessåta var målet for årets siste «Fjord og fjell».