Flerskrog tilbake, Star ut av det olympiske programmet

Slik går det dersom ISAFs eventskomite får det som de vil. Gårsdagens avstemning i komiteen skal imidlertid ratifiseres av styret (ISAF Council).

Publisert

Det var på forhånd knyttet stor spenning til eventskomiteens behandlig av olympiske klasser for 2016, etter at en spesielt oppnevnt komité i ISAF tidligere i år hadde anbefalt en modernisering av det olympiske programmet for seiling.

Igår hadde eventskomiteen sitt møte, dessverre uten det norske komitémedlemmet Bjørn Lofterød som for tiden er sykmeldt. Komiteen voterte over de foreslåtte klassene, men det er council, ISAFs styre der Stig Hvide Smith sitter, som skal ratifisere eventskomiteens innstilling senere i uken. Frem til dette møtet foregår det gjerne intens lobbying fra de involverte klasseklubbene, og ikke skjelden blir eventskomiteens instilling radbrukket av council etter at klasseklubbene har fått sagt sitt.

Her er eventskomiteens anbefalinger:

- Brett eller kite-board damer og herrer - evaluering av utstyr

- Enmannsjolle, menn - Laser Standard

- Enmannsjolle, kvinner - Laser Radial

- Tomannsjolle (skiff), menn - 49er

- Tomannsjolle (skiff), kvinner - evaluering av ustyr

- Enmannsjolle nr. 2, menn - Finnjolle

- Tomanns flerskrog, blandet besetning - evaluering av ustyr

- Tomannsjolle med spinnaker, blandet besetning - 470

- Kjølbåt for kvinner - Elliott 6m.

Det er få overraskelser på denne listen. At Elliott 6 er med skyldes nok at man fremdeles vil ha matchseiling for kvinner på det olympiske programmet. 470 passer for lette seilere og har derfor hatt mange tilhengere i asiatiske land, men faktum er at det er i USA og Middelhavslandene klassen har hatt størst oppslutning. Kanskje hadde mann hatt større sjanser for å få gjennomslag i counsil for en mer moderne båt, som 29er eller en modifisert 49er.

Tornado som frem til 2008 har vært den eneste flerskrogsbåten på OL programmet, er trolig for gammeldags til å få sin status tilbake. Vi tror det blir F-18, eller om man vil ha en streng entype, Hobie 18 som får plassen som blandet flerskrogsbåt.

Om Finnjollen får plass i 2016 overrasker det ingen. Enmannsjollen som ble tegnet av svenske Richard Sarby til OL i Helsinki i 1952 er fremdeles moderne og har stor utbredelse, ikke minst blant eldre seilere.