FLYR: SEAir skal bygge en 40-foter med foiler.

Bygger en fullt foilende 40-foter

Foilene enskrogsbåter kommer, og fransk selskap har teknologien som kreves i neste America's Cup.

Publisert Sist oppdatert
REKORD: 40-foteren skal på vannet om ett års tid. Målet er å sette divers rekorder. Vill den måle inn i ulike målesystemer?
AC75: Båtene i neste America's Cup skal bli foilende enskrogsbåter på 75-fot.

Det frasnke selskapet SEAir satser på foil-teknologi, og har alt vist at det er mulig å få en Mini Transat båt opp i lufta. Båten deltok ikke i Mini Transat, men viser at teknologien fungerer. Nå skal båten skaleres opp til 40-fot, og båten skal ha flere potensielle kunder.

Selskapet sitter nå på teknologi som er interessant for America’s Cup-lagene. 

40-fot med foiler

Den nye foilende 40-foteren vil ha mange likhetstrekk med en Class 40, men vil ikke passe inn i klassen. Den foilende 40-foteren vil bli bygget for å sette rekorder.

Våre studier og tester har gitt oss noen svar. Utvikle slike båter tar tid, og det finnes ingen snarveier. Men det er helt klart, uavhengig av størrelse, en båt med foiler vil være reskere enn en båt uten foiler av samme størrelse i de fleste forhold, uttaler grunnleggeren av SEAir, Bertrand Castelnerac.

40-foteren vil bli sjøsatt om ett års tid.

Kontakt med America’s Cup-lag

SEAir har utviklet foiler som vinkles, ikke trekkes inn og ut, slik vi har sett til nå. Foiler som vinkles er også skissert på nye båtene som skal brukes i America’s Cup, men til forskjell til hva SEAir har utviklet, så er de nye 75-foterne som er skissert for America’s Cup uten kjøl. I stedet har de ett endestykke på foilene som skal hindre avdrift.

      Foilene som er skissert for America’s Cup er svært komplekse, få har den kunnskapen om foiler slik vi har, mener Bertrand Castelnerac, og forteller at de alt er i dialog med ulike lag.

Les: Enskrogs, men ingen kjølbåt i America's Cup

Foiling er ikke noe nytt, les: Slik virker foiling