Forlik i Tingretten

Etter to dagers tautrekking i Asker og Bærum Tingrett ble Bergensseileren Thorbjørn Alver Jørgensen og Dufours Pascal Saint Marcoux enige om et forlik

Publisert Sist oppdatert

Alver Jørgensen tok våren 2007 levering av en ny Dufour 385 fra verftet i La Rochelle og hadde fra første stund problemer med nybygget. Diverse feil og mangler, kjøllekkasje og senere et nesten-havari under en hardværsseilas til Shetland har ført til at bergenseren har ligget i kontinuerlig disputt med verftet.

Han engasjerte profilerte eksperter som konstruktøren Eivind Amble, og konsulentene Marius Rossvold og Thomas Anmarkrud samt Geir Tørmoen til å bistå seg med faglige rapporter om båtens tilstand, noe som førte til at Dufour-verftet ifjor tilbød en ny som erstatning for båten de erkjente ikke holdt mål. Det var blant annet stor diskrepans i målene på skrogtykkelsen som overbeviste Dufour om at Alver Jørgensen nok hadde en god sak mot dem. Dette var særlig ubehagelig for verftet som får skrogene på den populære 34 foteren samt 385 produsert av underleverandør.

Verftet tilbød seg i første omgang en omlevering av 385 til Son med diverse ekstrautstyr. Alver Jørgensen krevde da en større båt av typen 425 med ekstra sett seil for havseilas for å få kompensert for utlegg og tort og svie. Til tross for en prisdifferense på rundt NOK 300.000 var verftet på glid mot en slik løsning, da Alver Jørgensen ifjor sommer trakk seg fra forhandingene. Han hadde bragt i erfaring at også andre norske kunder hadde problemer med båter fra Dufour og krevde deretter å få hevet kjøpet med tibakebetaling av kjøpesum samt en mindre erstatning. Han hadde fått nok av verftet.

Det er på dette grunnlag Thorbjørn Alver Jørgensen saksøkte verftet og sammen med andre misnøyde laget han nylig en hemmelig webside hvis innhold ble lekket til verftet og som ifølge Alver Jørgensens var årsaken til at en annen Dufour-kunde også har fått til et utenomrettslig forlik. Verftet var lite glade for dette initiativet, og før rettsaken startet tirsdag trakk de tilbudet om omlevering.

Gårsdagens forhandlinger viste at Alver Jørgensen nå drev et høyt spill og han ville ved tap i retten, ikke bare tape kjøpesummen, men også muligheten for omlevering. Samtidig er det klart at også verftet var interessert i et utenomrettslig forlik. Dermed ble det grunnlag for nye forhandlinger og Dufour fremmet igår kveld igjen tilbud om levering av ny båt, en 385 som ikke lenger produseres, men som verftet har på lager. Denne skulle leveres i Bergen, med overføring av alt ekstrautstyr fra Alver Jørgensens eksisterende båt som nå ligger på vannet, en utstyrspakke på €3000 samt reise for to personer til La Rochelle for å besiktige båten før transport. Verftet aksepterte også at Thomas Anmarkrud som uavhengig 3.person skulle gjennomgå båten før levering. Alver Jørgensen ble alternativt tibudt en ny 405 med fratrekk av 25% av differeransen mellom listeprisen på de to båtene.

Partene har med dette utgangspunktet kommet frem til et forlik. Forliket er hemmelig, men det er grunn til å gå ut fra at Thorbjørn Alver Jørgensen har klart å pynte på Dufours tilbud. Partene bærer sine egne advokatomkostninger.