En drøy måned til OL i Rio

HAVNEN: Rett syd for OL-havnen ligger Iate Clube do Rio de Janeiro, yacht-klubben i Rio.

Brasils OL-utfordringer

Rio og Brasil står overfor atskillige utfordringer før OL. Det reflekteres i hva brasilianske medier selv skriver om en drøy måned førlekene starter.

Publisert Sist oppdatert

En av de største bekymringene rundt forberedelsene til OL er forurensning av Guanabara-bukten. Mer enn 10 000 utøvere forventes å konkurrere i Rio de Janeiro mellom 5. og 21. august. Av disse vil nesten 1400 seile i farvann nær Marina da Gloria og i Guanabara Bay, svømme ved Copacabana, padle kano og ro i Lagoa Rodrigo de Freitas.

Mens noen insisterer på at lokale farvann ikke er egnet for seiling, har den administrerende direktøren for den britiske olympiske komiteen, Bill Sweeny, et annet syn:

– Det folk må forstå er at ingen seiler eller padler i drikkevann. Vannet trenger ikke å være perfekt. I London hadde vi også våre problemer med Themsen og andre elver i Storbritannia. Hvis du snakker med vår esquipe, er de sikre på at vannkvaliteten vil være bra for lekene, forteller han globo.com.

– At det er mye forurensning og kloakk i Rio, er jo først og fremst et problem for dem som bor der. Vi er der i bare noen uker. Så om de hadde klart å bruke OL til som en unnskyldning til å få til en varig endring med kloakkanlegg og forurensning, hadde det vært supert. Men å bruke ufattelige pengesummer på at det skal være rent der i to uker, det vil jo bare vi være tjent med, men ikke innbyggerne i Rio på lang sikt. OL skal jo ha en viss sosial profil, og om de kunne ha klart å bruke OL til en slik sak, hadde vært veldig bra. Men det ser jo ut som de kanskje ikke har klart det, sier OL-seileren Kristian Ruth til Seilas.

OLJE: Nylig var Ragna og Maia Agerup ute og trente på OL-banene, og da de kom inn igjen så båten slik ut.

Overfall og terror

Allerede har flere idrettsutøvere opplevd å bli utsatt for væpnede ran og overfall under treningsopphold i byen.

Et av verdens største idrettsarrangementer tiltrekker seg store mengder mennesker på et begrenset geografisk område. En slik sammenkomst blir raskt sett på som et mulig terrormål. Rio har bestemt å øke sikkerheten betraktelig. Byen bruker 42 millioner reais for å stille med 25 000 ekstra politifolk under lekene, til tross for finansproblemene. Men andre tiltak vil ikke bli gjort.

Justisminister Alexandre de Moraes sier at det ikke vil bli gjort noen endringer i sikkerheten. Dette til tross for oppdagelsen av informasjonsutveksling på et nettsted om den islamske stat på portugisisk. Gruppen det skal dreie seg om, er under overvåkning av det brasilianske Intelligence Agency (Abin) og, ifølge statsråden, er det ingen risiko for terrorisme eller grunn til å bekymre seg, skriver Agência Brasil.

IPANEMA: Forhåpentlig blir kvaliteten på vannet bra i Rio de Janeiro når OL-deltagerne rykker inn.