Familien: I nesten seks måneder har familien Petersen vært på tur. Skipperfrue Gro Ween og barna har vært hjemme en måneds tid for jobb og skolegang.
Skipperens facebook-kommentar: «Nydelig seilas i fralandskulingen og jevne 9 knop nordover gjennom dagen.En slik stund der en gammal redningsskøyte trives best.» Foto: Johan J. Petersen.

Fra Afrika til vinterjul

«RS 10 Christiana» er på langtur. Nå gjenstår en sprintetappe.

Publisert Sist oppdatert
*

HOVEDBILDE: Å seile nordover i desember kan være en kald opplevelse. Her ligger «RS 10 Christiana» i Amsterdam 6. desember. Foto: Johan J. Petersen.

Siden midten av juli har Johan Jørgen Petersen vært på tur med redningsskøyta «RS 10 Christiana». Sammen med familie og venner har han tatt den gamle redningsskøyta fra Brest, hvor han tok over båten, langs kysten av Europa og til Afrika. Og tilbake.

Nå nærmer nesten seks måneders langtur seg slutten og «Christiana» befinner seg i skrivende øyeblikk i Store Bælt i Danmark på vei hjem. Mot julefeiring og vinteropplag.

– Det er sydelige vinder, rundt null grader og fin stemning om bord, sier Petersen på telefon til Seilas.

Hjem til jul

Petersen forteller at de har bestemt seg for at det blir gløgg på brygga ved Norsk Maritim Museum førstkommende lørdag klokka 14. Dermed har de 290 n mil å arbeide seg gjennom, før de legger den mer enn 115 år gamle båten til brygga i Oslo.

– Vi tror det skal gå, ja. Vi har selvfølgelig lest værmeldingene nøye og mener disse gir oss gunstige forhold, sier Petersen.

Med seg om bord på den siste etappen har Petersen blant annet Even Dromnes og Tom Kaasen som begge var med Petersen på «RS 14 Stavanger» siste seilas langs kysten av Norge. I tillegg er Rolf Medal og Aslaug van Nes om bord på årets siste seilas inn fjorden.

Petersen har ført loggbok underveis, ikke bare den påkrevde boken på kartbordet, men også en utfyllende facebook-side som tar for seg opplevelsene underveis. Her forteller Petersen rundhåndet om alt fra overivrige tollere i Marokko, til undrende yrkesfolk av samme slaget i nederlandske Vlissingen som sjekket ut båt og mannskap i snevær og is:

– Do you do this for fun? var tollernes tørre kommentar.

«RS 10 Christiana» ble bygd i 1896 og var i redningsselskapets tjeneste frem til 1932. Båten er tegnet av Colin Archer, er 47 fot lang og veier ca. 30 tonn. Ifølge redningsselskapet har den reddet 257 menneskeliv «fra den sikre død», berget 90 fartøy og assistert 2811 fartøy som har trengt en eller annen for m for hjelp.

Siste etappe: På siste etappe hjem til Norge er, bortsett fra skipper Johan J. Petersen, Even Dromnes, Aslaug van Nes, Rolf Medal og Tom Kaasen mannskap. Foto: Johan J. Petersen.