REKORD: «Idec Sport» er i ferd med å sette ny rekord mellom Hong Kon og Kina.

Fra Kina til England på rekordtid

Verdensrekordholderen Francis Joyon er på vei til å sette ny Clipper-rekord.

Publisert Sist oppdatert
SKIPPER: Francis Joyon er i ferd med å sette en ny rekord.

Ingen har seilt raskere rundt jorda enn Francis Joyon. I 2017 brukte han og Clément Surtel, Alex Pella, Bernard Stamm, Gwénolé Gahinet og Sébastien Audigane 

bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter med «Idec Sport» og tok Jules Verne-trofeet.

Nå har franskmannen med sin «Idec Sport» vært på Asia-turneé og satt flere nye rekorder. Den gjeveste holder han på å sette nå. Det er rekorden fra Hong Kong til London, som er ruta til Clipper-skipene på 1800-tallet. Da var det om å gjøre å frakte tea fra Kina til markedet i Europa via London. Skipene ble stadig raskere, og de beste klarte turen på under 100 døgn. Åpningen av Suez-kanalen i 1869 var starten på slutten av seilskutetiden fra Kina. Kanalen kuttet distansen med 3 300 nm, og dampskipene klarte å frakte gods fra Kina på bare 61 døgn.

LES: Jorden rundt på 40 dager

Rekord fra 2018

Det har blitt status å sette rekord på tea-ruta. I 2018 seilte Giovanni Soldini  med sin modifiserte MOD70-trimaran «Maserati» distansen på 36 døgn, 2 timer og 37 minutter. Han slo da Lionel Lemonchois’ rekord på 41 døgn, 21 timer og 26 minutter fra 2008.

Francis Joyon vil runde Kapp det Gode Håp etter 15 døgn, og har over 770 nm ledelse på «Maserati».

 Francis Joyon  har seilt over halvveis, og har 7 100 nm igjen av en rute på 17 500 nm.

Mye tyder på at «Idec Sport» vil bli tre ganger så rask som Clipper-skutene var den gangen vindkraft med utkonkurrert av fossilt brensel. Å frakte en container fra Kina til Norge tar 35-40 døgn, så moderne seilteknologi kan konkurrere på fart på distansen.

LES: Utfordrer Clipper-rekordene

 

 

FEM: Francis og hans mannskap,, Antoine Blouet, Christophe Houdet, Bertrand Delesne og sønnen, Corentin