UTILGJENGELIG: «Det er underlig at der er folk at få til å besette en deslig post som fyrforvalterens på Thorbjørnskjær», skrev skribenten John Goodchild på 1800-tallet.

«Djeveløya» som viser vei inn Oslofjorden

Når uværet herjet som verst på fyrstasjonen Torbjørnskjær, kunne de finne sild på gulvet. Kanskje ikke så rart at fyrvokter Heinrich Welt i 1899 ønsket en journalist vel­kommen til «Djeveløya» - ei øy som i dag ligger forlatt og forfalt.

Publisert Sist oppdatert

Seiler du mot Norge fra Sverige er fyrlykten på Torbjørnskjær det første du møter på norsk side av grensen. Her, hvor Oslofjorden er på sitt bredeste, går skipsleia midt mellom Torbjørnskjær i øst og Færder i vest. På dagtid kan de høye bygningene på skjæret lett oppfattes som et krigsskip. 

Vi har hørt det flere ganger, at vi med båt i Oslofjorden bare kan leke oss i beskyttet farvann. Det er en sannhet med modifikasjoner. Fyrstasjonen på Torbjørnskjær er en av de vanskeligst tilgjengelige langs hele kysten. Det skal være ekstremt stille og pent før det er mulig å ta seg i land på den lille, forblåste holmen, ofte omgitt av frådende hav. Selv på gode værdager kan det være en utfordring å gjøre landgang. 

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER