Hong Kong til London

MOD70: «Maserati» er en modifisert MOD 70. Trimaranen var en utviklingsplattform for «Gitana17».

Utfordrer Clipper-rekordene

I seilskutetiden var det et race om å få levert varene først. Nå blir rekordene gruset av moderne teknologi.

Publisert Sist oppdatert
ITALIENER: Giovanni Soldini er en kjent soloseiler som har deltatt i Vendee Globe Denne gangen har han med seg fire hjelpere.
RUTE: Distansen fra Hong Kong til London er på 13 000 nm. «Maserati» har valgt en utfordrende rute nordover langs kysten av Afrika.

Italienske  Giovanni Soldini seiler nå fra Hong Kong til London for å sette rekord. For 150 år siden var det høy prestisje å ankomme med varer fra Kina først på sesongen, og under «Great Tea Race of 1866» hvor de raske Clipper-skutene seilte distansen på under 100 døgn. Åpningen av Suez-kanalen i 1869 var starten på slutten av seilskutetiden fra Kina. Kanalen kuttet distansen med 3 300 nm, og dampskipene klarte å frakte gods fra Kina på bare 61 døgn.

Raskere for seil igjen

Det er franskmannen  Lionel Lemonchois som holder rekorden fra Homg Kong til London. Han og hans mannskap brukte 41 døgn, 21 timer og 26 minutter i 2008. Han seilte da en 100-fots katamaran ned navnet «Gitana 13». Det er denne rekorden Giovanni Soldini  nå ønsker å slå.

Mindre trimaran

Giovanni Soldini seiler en MOD70, en entype trimaran på 70 fot, som er kjent for å kullseile. Flerskrogsbåten med navnet «Maserati» er oppgradert med foiler som kan løfte hele skroget opp over vannet, men Soldini valgte å la disse ligge på land, av sikkerhetshensyn.

I Det Indiske Hav traff det ene roret noe i vannet, og ble bortet. Med de hadde med ett i reserve, som de fikk montert.

«Maserati» har seilt et utradisjonell rute. Trimaranen har fulgt den Afrikanske vestkysten nordover, ett område med ustabil vind. Men det 70 fots lange fartøyet ligger 1 300 nm foran rekorden til Lemonchois, og har 2 145 nm igjen til London.

Om de holder samme fart som franskmannen i 208 den siste distansen mot mål er de fremme om ni døgn. De har sjansen på å seile distansen på 37 døgn.

Følg rekordforsøket her.