VINTERSEILING:

Forsterkede opplevelser

En 60 kilos lettdrevet jolle gir nye muligheter. Marius Olsen har fått sterke opplevelser av å utfordre naturens vindkraft i årets kalde måneder.

Publisert Sist oppdatert

Sommerens båtfolk har søkt mot land. Sommerhyttene har tappet ned vannet og de små flytebryggene hviler på plenen. Tiden har nesten stoppet opp langs vannkanten. Fra oktober til mars møter man kun yrkesbåter, stillhet og fredfulle sjøfugl. De ivrige seilerne finnes, men de er få. Om du tar deg tid til å absorbere det hele under seil i to meter per sekund vind blir du trolig belønnet med flere års økt levealder når oppgjøret faller. Det naturlige paradokset inntreffer når du kjenner snøens knirk under fotsålen mot dørken og samtidig vannet som klukker mot skroget. Eller når du passerer Sollihøgda på vei til fjells i slutten av november i tykt snødrev og du ser i speilet en båt på tilhenger, koblet til din egen bil.

Kort fortalt om vinterseiling kan man si at kaffen smaker bedre og et varmt måltid er en ren luksus. At vinden sier tydeligere hei idet den stryker forbi øreflippen, er bare sjarmerende og kan enkelt kompenseres med en tykk lue. At vanntemperaturen er kritisk lav, kan også enkelt kompenseres med tørrdrakt. Det er noen praktiske hensyn å ta med tanke på mørket, ising på tauverk og andre komponenter, men alt i alt er prinsippene enkle å forstå.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER