Turtips: Kristiansand–Farsund

Den glemte skjærgården

Det er lett å haste forbi kyststrekningen mellom Farsund og Kristiansand. Her finnes det utallige naturhavner – mange av dem er tilrettelagt med fortøyningsfester og brygger.

Publisert Sist oppdatert

Om man kommer østfra, ser man tydelig en endring i landskapet når man har passert Flekkerøya og Ny-Hellesund vest for Kristiansand. Her blir øyene høyere og brattere, vegetasjonen annerledes. Farvannet åpner seg med små, kollete øyer mot Søgne i nord og øygruppene Songvår og Uvår i havgapet.

For mange er det her det «ekte» Sørlandet begynner. Denne skjærgården har langt mindre båttetthet og preges av et roligere tempo enn lenger øst, selv i de mest hektiske sommermånedene. Selv i de flotteste havnene kan man ligge i ro og fred, og mangfoldet av ulike havner er stort langs hele kyststrekningen mellom Farsund og Kristiansand.

Leia er godt beskyttet innaskjærs, bare avbrutt av noen kortere strekk hvor Rasmus kan bryske seg på visse vindretninger. Denne skjærgården er lett å glemme, både for folk som kommer fra Vestlandet og higer etter Blindleia, og østlendinger som gjerne gjør vendereis i Kristiansand. Men søker man ro i et åpnere landskap, gjenstår mye å oppdage på kyststripen mellom Ny-Hellesund og Farsund. I denne reportasjen finner du et knippe av de fineste havnene vi har besøkt i denne skjærgården.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS