Den er kortlang, denne kysten vår

midnattsol: Du glemmer aldri en tur nordover langs verdens vakreste og nest lengste kyst. Foto: Mohan Kottapally

I en natt som aldri ble mørk ble vi drevet over Stad av en fin liten kuling. Værmeldingen hadde truet oss med vindstille til litt motvind, men vindene på Stad lever sitt eget liv. Vi tok det vi kunne få. For vi var på vei nord.

Publisert Sist oppdatert

Den er lang denne kysten vår. Men ikke så lang. Den er bare verdens nest lengste. I 2011 ble den endog litt lenger. Statens kartverk hadde i løpet av tre år gått veldig detaljert tiil verks for å måle kysten vår, og enkelt sagt så blir en kyst lenger jo mindre målestokk du bruker. Da kan du nemlig måle opp små bukter, viker og andre fine ankreingsplasser mer detaljert. Etter den siste målingen hadde kysten vokst fra 83.281 til 100.915 kilometer I tillegg hadde de tidligere 74.528 registrerte øyene økt til hele 239.057 herlige øyer. Alt dette er jo gode nyheter for en seiler. Enda mer å utforske.

Det er bare Canada som har en lenger kystlinje enn oss. Selv etter den nye målstokken. Men vi trenger vel strengt tatt ikke en slik mannlig oppvisning i «min er lenger enn din» konkurranse? Vi kan trygt fastsllå at vi har verdens vakreste kyst. Tro meg. Jeg har seilt den to ganger - og det bare i år. Her er ekspress varianten.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER