Vestfjorden rett frem.
Ustikt mot Svolvær nordover og Vestfjorden rett frem.
Lofoten Robuferie med sine røde utleiehytter.
Havnen sett fra Præstengbrygga.
Kabelvåg kirke- Lofotkatedralen; er Lofotens største kirke.
Moderne og tradisjonelle seilbåter til kai i Kabelvåg.
Fyret.
Småbarn innerst i havnen.
Præstengbrygga er møtetsted for båtfolk og landkrabber.
Her startet lofotfisket

Her startet lofotfisket

 Det var i Kabelvåg det kommersielle lofotfisket startet for mer enn tusen år siden.

Publisert Sist oppdatert

STORT BILDE: Mange en kunstner har funnet inspirasjon blant fjell og nordlandsbåter i Kabelvåg. Alle foto: Linn K. Hansen.

Kabelvåg i Vågan;

Det lille fiskeværet Kabelvåg er Lofotens eldste og  ligger vakkert til med sin trange havn og mektige fjell i bakgrunnen. Det var  her de  første skreifiskerne kom for å tjene penger på lofotfisket allerede for tusen år siden.

Internasjonalt

Fiske er fortsatt en viktig næringsvei i Kabelvåg, selv om turismen har satt sitt preg på både økonomi og aktivitetestilbud. På veien fra gjestebryggene til sommerhotellet på Folkehøyskolen blir jeg stoppet av ikke færre enn tre personer som spør meg på engelsk om veien til forskjellige steder.

Jeg svarer så godt jeg kan utfra min nyervervede lokalkunnskap om tettstedet, og nevner ikke et ord om at jeg også er på besøk for aller første gang...

Kvalbiff og Præstengbrygga

Det bor ca 1700 personer i det lille fiskeværet, og når solen skinner fra klar himmel og kalenderen viser høysommer ser det ut som om samtlige av stedets innbyggere har tatt turen ut på torget og til uteserveringen ved Præstengbrygga. Sistnevnte er møtestedet både på dag- og kveldstid, med gratis trådløs internetttilgang, enkel matmeny, samt bar- og konsertlokaler i andre etasje. Stedets hvalbiff er å anbefale for den som er sulten på noe ekstra godt. Dessuten ligger den rett ved gjestehavnen.

På 1800-tallet var Kabelvåg Lofotens hovedsete, før Svolvær gradvis tok over for Kabelvåg. Vågan kirke, eller Lofotkatedralen som den kalles på folkemunne, ligger ved siden av Folkehøyskolen og har  hele 1200 sitteplasser.

Les  og lær mer om Kabelvågs historie på Lofotmuseet .