Bjørh Swensen på kroa.
Storslagen utsikt.
Lokal dame.
Bolgtinden er 339 meter høy.
Havnen.
Odd Artnsen med båten.
Fergekaia med ombordstiging og bunkring.
Fargerike blomster foran småbåthavna.
Naust, som ennå ikke er gjort om til turisthytte....
Kart over Bolga.
Landhandelen.
Ventepause på Bolga

Ventepause på Bolga

Ytterst ute i havgapet i Meløy ligger Bolga, et øyrike bestående av én stor bebodd øy med et spisst fjell og utall holmer og skjær spredd utover det turkise støvelhavet utenfor øya.

Publisert Sist oppdatert

STORT BILDE: Odd Arntsen og kona venter på ny motor til seilbåten som ligger i gjestehavnen.

Bolga, Meløy;

– Jeg må nok pent bli her til jeg får ny motor, sier Odd Arntsen fra Mo i Rana, og viser til den gamle Volvo-motoren på sin Kings Cruiser 33 seilbåt som ligger i gjestehavna på øya. Som mange andre Rana-væringer har han båten liggende på Nesna til vanlig, og er nå på seilferie nordover sammen med kona.

Men så streiket altså motoren en stykke utenfor Bolga.

–  Men den var 32 gammel og saltvannkjølt så det var ventet at det skulle tære hull på den når som helst, ler Arntsen, som ikke lar seg stresse av den ufrivillige stopoveren på den idylliske øya. Ny motor er bestilt via en lokal forhandler på Bolga, og skal allerede være på vei fra Oslo.

Hull i veggen

På samme måte som Torghatten har sitt hull i fjellveggen har også Bolga sin Bolgabørra. «Hullet» ligger et stykke oppover mot toppen av det 339 meter høye spisse fjellet som gjør Bolga så synlig på lang avstand. Den kjegleformete toppen har sørget for at øya har fungert som seiling- og overettsmerke i mange hundre år. På fine dager kan man se både Lofotveggen i vest, toppene i Ranafjorden i syd, og Landegode utenfor Bodø i nord.

Å bestige den Bolgatinden anbefales dog ikke uten en lokalkjent, ettersom terrenget er ulendt.

Flere turmuligheter

Vi velger en lettere turløype, nemlig den som går rundt skolen og langs Bolgetinden ned til gapahauken og de hvite strendene på yttersia. Her er det helt lunt, selv om det blåser godt på og sjøen går hvitt på innsiden av øya. Her ligger også øyas andre naturattraksjon ved siden av Bolgabørra; nemlig den store Ruggesteinen.

Her får vi også møte en den øvrige delen av lokalbefolkningen, nemlig en flokk på rundt 20 kuer og oksekalver som overhodet ikke lar seg skremme av våre amatørmessige forsøk på å gjete dem bort fra matpakkene våre. De firbente er heldigvis av det godlynte slaget, der de står og stirrer og lukter på oss.

God gjestehavn

Gjestehavna på Bolga ligger godt beskyttet innenfor moloen. Prisen per døgn er kr 60,- i tillegg til kr 30- hvis du ønsker strøm. De 130 innbyggerne har dessuten egen landhandel og kro, i tillegg til at Hurtigbåten og fergen er innom minimum en gang om dagen.

På Bolga finnes det ingen hoteller, turist-rorbuer eller organisert turisme, selv om det finnes muligheter for å overnatte  i telt eller privat hvis man avtaler på forhånd. Noen få soveplasser er dog under planlegging, får vi vite.

– Det finnes i dag ikke noen organiserte overnattingsplasser, men dette er noe vi jobber med, forteller medeier i Bolga kro Bjørg Swensen, som serverer oss nydelig fiskesuppe på bestilling utenfor ordinær åpningstid.

Ler mer om Bolga her