Småby med sydenstemning og store fremtidsplaner

Den ligger ikke mer enn en drøy times båtkjøring fra Oslo. Likevel er det få som tar turen innom Vestfold-byen under fjellet.

Publisert

STORT BILDE: I sommersesongen møtes folket på bryggen til fisketreff. Flere fine makreller lå allerede på bryggen da redakjsonen var innom. Bilde t.h : Kritsofer Rydzewski, Kenneth og Thomas Olsen.

Holmestrand;

Mange tenker nok fortsatt på Holmestrand som en søving soveby hvor man i gamle dager sto i kø på vei til Sørlandet eller Tjøme. Med sin beliggenhet utenfor allfarvei, både fra sjøsiden og nå også for biltrafikken, er det mange som ikke tar seg bryet med å legge turen innom den lille byen. Desverre.

For da redaksjonen tok reportajsebåten til Holmestrand for å utforske byen nærmere ble vi overrasket over både den fine havnen, folkestemningen på bryggene, den spennende trehusbegyggelsen og ikke minst byens flotte bademuligheter.

På den ytterste brygga ved småbåthavnen har en stor gruppe folk inntatt plassene med fiskestang og bøtter.

– Det er makrellen, forteller en av gutta med fiskestang. En annen har allerede bøtta full av fine, store makreller.

Det er her folket samler seg i «sesongen», i håp om å kunne komme hjem med et par fine middager. Eller rett og slett bare for å nyte de flotte sommerkveldene.

– Vi får se hva vi får, sier Kritsofer Rydzewski, som har inntatt den ytterste delen av brygga sammen med far og sønn Kenneth og thomas Olsen.

Båtfestival

I løpet av sommeren arrangeres en rekke maritime aktiviteter og festivaler, både for barn og voksne. Nytt av året er dessuten relanseringen av Holmestrand Båtfestival, som går av stabelen 14.-17.august. Da blir det foruten et mylder av båter i havnen også tivoli, handelsboder på brygga, konserter, samt innslag fra seilforeningen, dykkerklubben og havfiskeklubben. Den 16. august arrangeres det Åpen dag på Langøy, hvor man kan lære om driften på øya og samtidig nyte dagen på friarealene på øya utenfor Holmstrand.

For musikkinteresserte er også neste helgs Rockart-festival verdt å notere seg.

2500 nye båtplasser

Innenfor Haken og fiskebrygga finner du de største småbåthavnene i byen, men syd ved Hagemann finnes også en mindre havn. Byens gjestehavnen ligger rett nedenfor Fiskebrygga.

Prosjekutvikler Per Jæger i Initiativ Holmestrand mener at byen kan bli Vestfolds raskest voksende by i løpet av de neste ti årene, særlig med tanke på at byen i 2012 vil få dobbelt jernbanesport til Oslo, og reisetiden vil kuttes ned til 41 minutter.

Blant planene som inngår i byutviklingen ligger utvikling av båthavna.

– Byen har allerede et yrende båtliv. 2500 nye båtplasser er på tegnebrettet, sier Jærger til Holmestrands turistguide- blad «Holmestrand- der fjorden møter fjellet»

Sol og bad

For bading i byen har Dulpen, rett ved siden av Holmestrand Fjordhotell, både finkornet sandstrand, molo med badetrapp, sandvolleybaner og lekeplass for barn. Da redaksjonen var innom var stranden full av badende og solbadene besøkende i alle aldre. Området ved stranden er som resten av strandpromenaden vedlig ren og velholdt, med toalettanlegg, blomsteroppsatser og store grøntarealer.

Utenfor byen finnes flere fine øyer med tanke på pvernatting og bading; Gåserumpa, Killingholmen, Langøya, Kommersøya og litt lenger ut Mølen.

Stille om kvelden

Selv om det yrer av liv i havnen og byen om dagen, var det bemerkelsesverdig stille i gatene etter klokken 2200.

Vi fikk oss en matbat i bakgården på Nøtterøya Bakeri,  som ligger et kvartal fra Fiskebrygga. Stedet er slett ikke bare er bakeri, men også servere pizza, flere typer biff, salater, pasta med mer til veldig hyggelige priser.

Mens barnefamiliene i havnen sikkert setter pris på nattestillhet, kunne enkelte tenke seg litt mer liv etter solnedgang.

En ung mann i vi møtte på brygga bekreftet nemlig vårt intrykk av at kveldslivet i byen var heller stille, til tross for at vi er midt i fellesferien.

– Vi var ute i går på stedet «Pøben», og der var det 12 stykker. Pluss to som gjemte seg bak biljardbordet, fortalte  mannen som i dag skulle legge båtturen videre til Arendal.

Powered by Labrador CMS