Gjør en innsats for miljøet

HOLD HAVET RENT: Seilforeningene skal engasjeres for å bidra med å redusere forsøplingen av havet. Nesodden Seilforening har allerede litt å ta av på Steilene.
HOLD HAVET RENT: Seilforeningene skal engasjeres for å bidra med å redusere forsøplingen av havet. Nesodden Seilforening har allerede litt å ta av på Steilene.

NSF med Hold Havet Rent-app

Norges Seilforbund har lansert en egen app som skal motivere til enda større innsats når det gjelder å holde sjøen ren for søppel.

Publisert Sist oppdatert

Appen heter «Hold Havet Rent» er lagd for seilforeninger og deres medlemmer i hele Norge. Den er utviklet med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og er en del av miljøarbeidet Norges Seilforbund gjør i samarbeid med alle sine 118 foreninger over hele landet.

– Det er dessverre slik at det flyter altfor mye plast og søppel rundt om på havet. Det ser vi som seiler hver eneste dag. Med den nye appen «Hold Havet Rent» skal seilerne registrere alle funnene de gjør, slik at vi får oversikt over hvor og hva slags søppel som finnes, sier Jon Amtrup, turseiler og ansvarlig for prosjektet i Norges Seilforbund.

Premier til de beste

Appen skal stimulere miljøbevisste seilere til å plukke enda mer søppel når de seiler og ligger for anker ved øyer som bare er tilgjengelig med båt. Seileren registrer hva slags søppel de finner rett i appen, og de kan dele funnene sine og aksjoner i sosiale medier. I tillegg kan foreninger og deres medlemmer utfordre hverandre i å plukke mest mulig søppel i løpet av en sesong. NSF kommer til å sette opp premier som går til den foreningen og den seileren som har plukket mest søppel i løpet av sesongen 2017.

Stort problem

– Marin forsøpling er et av verdens store miljøproblemer og et av de mest synlige. Plast går inn i næringskjeden og skaper store lidelser og død blant fugler, fisk og andre dyr som lever i og ved havet. Vi kan plukke det opp, men det kreves kraftigere internasjonale tiltak av politikerne og industrien for å forhindre at det havner i sjøen, sier Amtrup.

Søppelet som registreres av seilere blir delt med Hold Norge Rent, som NSF er medlem av, og det blir dermed med i et nasjonalt og internasjonalt registreringsarbeid om marin forsøpling.

Appen finnes både som IOS og Android versjon, den er gratis og kan lastes ned av alle som vil.