SPREK: X-79 er akkurat under 8 meter og kan seiles uten båtførerbevis. Den er også sprek og morsom, og har fire køyeplasser.
SPREK: X-79 er akkurat under 8 meter og kan seiles uten båtførerbevis. Den er også sprek og morsom, og har fire køyeplasser.

Forening vil dekke hullet etter jolleseilingen

Horten Seilforening vil holde på seilerne lengre, og tenker nytt. Resultatet er en brukt X-79.

Publisert Sist oppdatert
SATSER: Lars Pøhner i Horten Seilforening vil gi unge seilere ett nytt tilbud.
SATSER: Lars Pøhner i Horten Seilforening vil gi unge seilere ett nytt tilbud.

Horten Seilforening søkte Sparebank1BV om midler til ungdomsbåt før jul og fikk tildelt 70.000,-. Formålet vårt var å dekke hullet etter jolleseilingen og før man får egne midler til å kjøpe sin egen båt. Vi vurderte flere alternative båter. For oss var det ett par kriterier vi ønsket å oppfylle, forteller Lars Pøhner til SEILmagasinet.

Kriteriene var som følgende:

- Båten måtte være mindre enn 8 meter lang for å unngå krav til aldersgrense og båtfører-bevis

- Måtte ha overnattingsmuligheter for minst 4 i en uke

- Måtte være relativt sprek for å være morsom å seile i regattaer

Lære mer om båtlivet

– Vi ønsker at båten skal driftes og brukes av en gjeng ungdommer som ønsker å utvide seil-horisonten videre etter jolle-seilingen. Den vil naturlig nok være en plattform for å lære seg navigasjon, båtvett, vedlikehold og alt som hører til «stor-båt» aspektet, men i et overkommelig format. Den vil nok også brukes av jollegruppa vår når vi reiser rundt på lokale regattaer som «base-camp» og muligens også som start-båt. Det er også foreldre til jolleseilerne våre som har etterlyst muligheten til selv å lære å seile. Kanskje vi kan ta en tur utpå mens barna seiler jollene sine på treningsdagene, forklarer Pøhner, som også er leder for jollegruppa i foreningen.

Kjøpte anbefalte båt

SEILmagasinet opplever en økt interesse blant ungdom å eie egen båt. I påsken skrev vi om Fritjof Norlen som kjøpte egen seilbåt som 14-åring. Vi fulgte opp saken med noen tips om bruktbåter egnet for unge seilere. I saken nevnte vi X-79 som en sprek seilbåt som byr på mye seilglede. Ett godt valg for unge som har vokst opp med jolleseiling. En veldig kul båt, men litt rå for nybegynnere. Akkurat båten i annonsen vi linket til, er nå kjøpt av Horten Seilforening.

– Båten var eid av en franskmann som skal flytte tilbake til Frankrike. Det fine for oss er selvfølgelig at alt følger med. Ytterligere midler fra gaven har blitt brukt til å oppgradere med litt sikkerhetsutstyr og et nytt storseil, sier Pøhner.

LES: Brukte turseilere for ungdommen

Kunnskap i foreningen

– Når jeg så presenterte prosjektet på årsmøtet vårt kommer det frem at vi både har erfarne X-79 seilere i foreningen og en annen med erfaring fra en Tysk seilforening som hadde flere ungdomsbåter i sin forening da han var yngre med stor suksess, forteller  Pøhner. Kanskje Horten blir en modelle for andre foreninger i Norge som ønsker å holde på ungdommen, eller øke rekrutteringen. 

LES: Kjøpte egen seilbåt som 14-åring

 

KJØPT: Horten Seilforening har kjøpt denne X-79 som skal disponeres av unge medlemmer. Båten blir sjøsatt i mai.
KJØPT: Horten Seilforening har kjøpt denne X-79 som skal disponeres av unge medlemmer. Båten blir sjøsatt i mai.