Jimmy Cornell: «I havets ærend»

Oppdraget utført

Nordvestpassasjen og Roald Amundsen er unektelig knyttet til hverandre, noe Jimmy Cornell fikk føle og ta på da han seilte igjennom passasjen i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Vi kunne ikke ha valgt et bedre sted enn Herschel Island som første stopp på vei inn i den kanadiske delen av Arktis. I gamle dager var øya en travel hvalfangststasjon med en fascinerende historie. De gamle bygningene er bevart som et tidsminne og er en del av Qikiqtaruk Territorial Park. Da hvalfangerne kom hit på slutten av det 19. århundre, ble Thetis Bay fylt med hvaler. Blant de godt bevarte, historiske bygningene er det originale Pacific Steam Whaling Company-huset, bygd i 1893, blitt gjort om til et museum, og den anglikanske kirken Mission er blitt til en beskyttet hekkeplass for teist.

For oss hadde stoppet på Herschel Island en spesiell betydning ettersom det falt sammen med 110-årsjubileet for Roald Amundsens vellykkede gjennomseiling av Nordvestpassasjen i 1905. Den sommeren klarte nordmannen å seile gjennom det som tidligere hadde blitt graven til utallige sjøfolk og skip helt siden Martin Frobishers første ekspedisjon i 1576.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER