- Ikke ha for store forventninger nå, sier «Mange»

- Vi skandinaver seiler best når vi er underdogs, sier «Mange» Olsson

Publisert

- På denne etappen har vi vært i angrepsposisjon, helt fra starten, syv timer etter konkurrentene i en båt som fremdeles var full av fiberstøv og med et mannskap som ikke var uthvilt etter å ha seilt fra Taiwan. Det har vi jo taklet bra og om jeg skal si det selv, så synes jeg førsteplassen er vel fortjent, sa Magnus «Mange» Olsson på telefon fra Rio igår kveld. - Men nå kan det synes som vi er i en forsvarsposisjon hvor folk begynner å ha forventninger til oss. Det må de ikke ha, sier den karismatiske og utrolig populære skipperen som på denne etappen vireklig har budt på seg selv gjennom videointervjuer og kommentarer.

Får alle til å yte

Hans lederstil er lite autoritær og går ut på å løfte laget kollektivt. - Det er nok riktig, sier Mange, - og hvis jeg skal skryte litt av meg selv, så er det det at jeg har en evne til å få andre folk til å fungere bra. Det er jeg stolt over og det har nok også blitt vårt lags varemerke, at vi nå fungerer bra alle sammen. Ingen store egoer ombord. Alle drar lasset sammen med ett for øye, nemlig å få båten til å gå best mulig.

Sterk utvikling i laget

Det har vært en utrolig utviklig i laget. For ett år siden, da vi trente på Lanzarote, så det slett ikke så lovende ut, men mannskapet har kollektivrt greid å løfte seg etter håret og nå er laget virkelig bra, det har vi sett på denne etappen.

Gode nordmenn

Jeg har jo rost Aksel tidligere for hans strategiske kompetanse som jeg har stor tillit til. Det var ingen flaks eller tilfeldighet at vi valgte å gå nordover etter skåringspunktet ved New Zealand. Aksel hadde arbeidet med denne strategien i dagevis, og da han sa go, var det ikke noe å lure på en gang. Jeg stolte fullt og fast på hans beslutning, også da vi tapte 100 nm de første dagene i forhold til konkurrentene.

De andre norske seilerne gjør også en strålende innsats i laget. Eivind Melleby er smart og har det store overblikket. Han kan styre og han kan trimme og vet hvordan han skal få maksimalt ut av båten. Jeg er villig til å sette penger på at Eivind vinner gull i OL i star i 2012, sier Mange. Arve Roaas er den perfekte team player. Han setter laget fremfor seg selv og er rolig, erfaren og tøff. Han fikk på utrolig kort tid overblikket over båten og vet når man kan gi gass og når man må bremse. Jeg gleder meg til å seile videre med alle tre.

Også svake sider

- Vår svakeste side er kanskje at vi ikke er aggresive nok i visse situasjoner. Det har for eksempel kommet frem under inport regattaene der vi ikke har lyktes. Jeg har bestemt meg for å kjøre det samme opplegget med Thomas Johansson som rormann og den danske America´s Cup seileren Rasmus Kostner som taktiker også i Rio, men lykkes vi ikke da kommer jeg til å foreta forandringer, sier Mange. - Inger en jo bedre enn Thomas i tette situasjoner. Når du er OL mester i 49er behersker du jo også hvordan du skal beregne vinklene på unnavindsleggene. Men han har kanskje ikke vært aggresiv nok og kommunikasjonen med taktiker har ikke fungert helt. Nå skal vi ha en skikkelig gjennomgang før inport i Rio og så får vi se.

Slitne seilere

Selv om seilerne tilsynelatende var i god form ved innkomsten, var blodverdiene lave og teamets lege har beordret hvile. Ikke minst for 60 åringen Magnus har de 40 dagene i sjøen satt sine spor. - Nå skal jeg hvile ut med sex og sprit, sier skipperen som vet han ikke blir trodd. Han han nemlig fått besøk av sin 20 år gamle sønn, og da blir det golfbanene som venter. Det er Magnus Olssons beste form for hvile og restitusjon.

Powered by Labrador CMS