Helly Hansen Skagen Race 2012

Stort mannefall i heftig kuling-seilas

Stort mannefall i heftig kuling-seilas

Resultatlistene i Helly Hansen Skagen Race er tynne. Det skyldes et betydelig mannefall da kulingen satte inn på 17. mai.

Publisert Sist oppdatert

Det begynte i den ene enden av skalaen – og endte i den andre: Da båtene forlot Åsgårdstrand var det vindstille – og ved adkomst Skagen blåste det kuling; opp mot 50 knop. Det gikk med andre ord slik meteorologene hadde varslet.

20 FULLFØRTE. Av 98 påmeldte båter er bare 20 kommet til Skagen, og neppe har fullførhetsprosenten i regattaen vært så lav. 17. mai ga seilerne en svært frisk opplevelse:

– Til tider var det kun to mann som seilte båten. Vi andre lå og spøy. Vi så vind opp mot 50 knop og seilte med klossrevet storseil. Med mye strøm var det ille. Vinden kom da vi passerte Väderöarna i går, og gjorde at vi fikk vinden rett i trynet da vi rundet Brofjorden og satte kursen mot Skagen, forteller journalist Linn Krogh Hansen i SEILmagasinet.

Hun seilte om bord i First 35en WASABI fra Nesodden med Stein Ødegård fra Nesodden som skipper. De kom i mål kl 00:16 i natt.

FØRST I MÅL. Aller først i mål kom shorthanded-båten SOLO (Express 40) med Rune Aasberg (Bundefjorden) og Simen Løvgren (Asker)  om bord. Deretter fulgte Per Ottar Skaaret (Asker) og Øyvinn Brudevoll (Asker) i JOKERMAN (X-50); alle fire erfarne seilere som åpenbart taklet forholdene. SOLO kom i mål kl 15:08 på 17. mai og kunne derved avslutte feiringen av nasjonaldagen på land.

De ble dermed nummer en og to i den ene av de to shorthanded-klassene.

Svein Olav Moe og Per Arne Skjeggestad fra Fredrikstad vant den andre med sin Cayenne 42 VENNINNA. Også det en ekvipasje med solid erfaring. Nummer to i denne klassen ble Pål Kragerud og Dag Olav Nikolaysen (KNS) i Sun Fast 3200en HYAK.

I alt kom 7 båter med shorthanded-mannskap til mål, mens det er 13 båter med fullt mannskap som kom til Skagen.

SVENSK SEIER. Best av båtene med fullt mannskap i LYS-klassen for de største båtene var svenske TEKNOVA (First 40) med Bengt Falkenberg som skipper. De var i mål kl 20:57:30. Tore Kandahl (Asker) var imidlertid enda tidligere i mål med DESTIN (Landmark 43); kl 20:02:47, men høyere måltal ga dem drøye 35 minutter dårligere korrigert tid enn TEKNOVA.

I den mellomste LYS-klassen seilte Dag Trætten fra Hurum hjem seieren med sin Sun Fast 40 TUSSI. Nummer to ble Arild Berg fra Bærum i SNEVIT (N-Yachts 41).

Ingen i den minste LYS-klassen er kommet i mål, og  i klassen for LYS-båter uten spinnaker er Thor Arve Øveraasen fra KNS eneste båt som er kommet i mål. Han seiler en Sweden Yachts 45.

Komplette resultatlister finner du regattaens hjemmeside.