POPULÆRT: Silverrudder har venteliste på deltagere som ønsker å seile til høsten.

Silverrudder utsolgt på 38 minutter

Noen regattaer er mer populære enn andre. Soloseiling tar helt av i Danmark.

Publisert Sist oppdatert
445: 445 båter vil seile i 2018. 63 av båtene er bygget av X-Yacht. Av disse er det 10 stk X-99
PRØVE: De felste stiller uten en sjanse om å vinne. Det er tett med eldre båter.
TRANGT: Det er store utfordringer når nesten 500 båter skal gjennom trange sund.

Silverrudder er en regatta med en annen filosofi enn hva som er vanlig. Her kan alle delta. Det kreves ingen målebrev. Båtene blir puttet i bås etter lengden, og det er lov å heise hav du ønsker av seil. Regattaen er langt fra rettferdig, men det betyr vist ingen ting. Det er plass til 445 båter, og når alle plassene er tatt i løpet av 38 minutter, så betyr det at konseptet har noe riktig. regattaen ble første gang holdt i 2012 med 15 deltagere.

Manndomsprøve

Regattaen går rundt øya Fyn ved høstjevndøgn. Med god vind skal regattaen ta mindre enn 24-timer, men de fleste år har det vært svært lite vind, og seilerne har ofte brukt mer enn 48 timer. For de fleste deltagerne er regattaen en manndomsprøve. For det er svært få kvinnelige deltagere, bare fire av 445 påmeldte til 2018.

Flest tyskere

Av de 445 påmeldte båtene er 62 prosent fra Tyskland, og bare 27 prosent fra Danmark. Det er påmeldt seilere fra 14 ulike land. Regattastart har en sentral plassering i Europa, og mange stiller med båter som er trailbare.

Interessant er det også at 53 prosent av de påmeldte er nye seilere, og har aldri seilt regattaen før. Silverrudder har fått mye oppmerksomhet i det tyske seilbladet die Yacht, og regattaen har også nådd seilere gjennom sosiale medier.

Små og raske

Silverrudder seiler i 7-klasser, fem ulike enskrogsklasser og to flerskrogsklasser. Kun 25 av båtene har to skrog.

Det er Medium-klassen som er størst, klassen for båter mellom 30 til 35 fot. Her deltar det 119 båter, men også klasse for småbåter, 25-30-fot er stor, 96 båter.

Det er påmeldt flest båter fra X-Yacht, hele 63 stykker, men for Seascape er arrangementet perfekt. hele 48 båter fra Seascape er påmeldt, 21stk Seascape 18, 10 stk Seascape 24 og resten Seascape 27. Det er også påmeldt 10 stk Mini Transat-båter.

Les om Silverrudder 2017: 415 påmeldte, 131 fullførte

Også norske

Det er bare Tyskland, Danmark og Sverige som har flere deltagere enn Norge. seks norske seilere er påmeldt, like mange er det fra Sveits.

 

Norske påmeldte 

Pål Stiansen, Xp-44, Born to Run, Keelboats Extra Large

Petter Hegle, Hanse 370e, Fri Flyt, Keelboats Large

Christian Huse, Seascape 24, MAVERICK,  Keelboats Mini

Karl Wilhelm Weldingh, Seascape 24, Pool Panther, Keelboats Mini

Lindsø, Steffan, Albin Express, ExploCrowd, Keelboats Small

Nikolai Bakker, Dragonfly 25 Sport, Niba Marin, Multihulls Small