Søk i arkivet

KRISE: Den greske båtindustriens inntekter sank med 50 prosent da skattene ble hevet i 2008. Arkivfoto fra  Ermioni utenfor Athen 2011.
KRISE: Den greske båtindustriens inntekter sank med 50 prosent da skattene ble hevet i 2008. Arkivfoto fra Ermioni utenfor Athen 2011.

Skatter skremmer båtturistene

Stadig nye og hardere skattelegging truer utenlandske båtturister i Middelhavet.

MANGLER PLASS: Kroatia er blitt dyrere de siste årene, men registrerer likevel et økende antall båtturister. Kapasiteten i havnene er dog en utfordring. Begge foto: Linn Krogh Hansen.

Den globale finanskrisen gjør at flere regjeringer stadig innfører nye og kreative måter å tilføre sine respektive land hardt tiltrengte inntekter på.

I Middelhavet ser marine- og fritidsbåtindustrien sitt snitt til å innføre nye og hardere skatter for å bruke og eie seil- og motorbåter, skriver nettstedet medberths.com.
I Kroatia må man betale den såkalte Sojourn-skatten, som baseres på hvor lenge båten oppholder seg i et område, mens grekerne bruker Google Earth til å identifisere rundt 2500 lystbåter som oppholder seg i farvannen rundt Athen, og som ikke har betalt skatten sin. I Spania har den forhatte Matriculation-skatten blitt gjeninnført, til tross for at dette er i strid med EUs regler. Med dette økes også formueskatten for båteierne i landet.

Aggressivt i Italia
Det er likevel italienernes skattelegging av båter og båtplasser/båser som vekker mest oppsikt for lystbåtfolket. Den nye skatten for å ha båten liggende i en bås vil tre i kraft i mai 2012, og gjelder alle båter over ti meter. Eierne av disse vil måtte betale en daglig skatt regnet ut fra båtens størrelse og tiden den oppholder seg i italienske farvann. Unnlater man å betale er boten 2-300 prosent av den opprinnelige prisen.

Frykter stortap

Mange av Middelhavets charterflåter tilbringer mye tid i italienske farvann. Med de nye skattene fryktes det at de høye prisene vil tvinge båtene til å seile andre steder. Man frykter at de nye aggressive skattene vil ødelegge hele marineindustrien, og dermed direkte eller indirekte ramme inntil 250 000 ansatte innen båtbransjen eller relaterte bransjer. For å unngå dette forsøkes det nå å overtale italienske myndigheter til ikke å skattelegge utenlandske charterbåter, men kun for eierskap av egen båter. På den måten mister man ikke de verdifulle inntekten utenlandske båtturister legger igjen.

Lekse lært i Hellas

Ifølge presidenten i Det greske marineforbundet, Stavros Katsikadis, har Hellas tapt 120 millioner euro i løpet av de siste tre årene som følge av lav aktivitet innen båtsektoren. Da Hellas innførte økte skatter i 2008 sank inntekten med 50 prosent innen fritidsbåtindustrien. Utenlandske båter valgte heller Montenegro, Kroatia og Tyrkia for å unngå skattene.

Utfordringen i at Kroatia og Montenegro, til tross for stadig nybygging av marinaer og båtplasser, allerede lider under mangel på båtplasser. En fremtidig mulighet for charterflåten er å søke til Gibraltar, der det verken skattelegges for eierskap av båt eller avgift på drivstoff.


 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen