SKATT: Det heter seg at man skal finne en skatt ved enden av regnbuen. Gjestehavnen på Værlandet ligger like ved karakteristiske Alden, ?Norskehesten?, og mange av dem som besøker stedet føler at de har funnet skatten.
VED ALDEN: Hamna på Værlandet ligger med 485 m høye Alden som nærmeste nabo. Det karakteristiske landemerke vokter majestetisk over havnen.
SPILLER FOR GJESTENE: Tor Leite spiller gjerne trekkspill for gjestene, og det går helst i gamle valser.
FINT KAIANLEGG: For et par år siden sto et helt nytt kaianlegg, som strekker seg langs land i hele buktens lengde, ferdig. I tillegg til at det er blitt plass til mange flere båter, er det blitt en fin ?strandpromenade? hvor det er satt opp benker ...
LEVENDE HAVN: Hamna på Værlandet er mer enn en gjestehavn og ren marina. Her er et levende samfunn med plass for både yrkesbåter og lystbåter.
GEOLOGI: For alle som er interessert i geologi er Værlandet og Bulandet et eldorado. Blant annet er det mye av den spesielle grønnsteinen og mye av fjellett er av konglomerat.
ALDEN-ØL: Puben har sitt eget øl, som naturlig nok heter Alden ? produsert av Kinn bryggeri i Florø. Det er «Gamletrollet», Margunn Leite, som for anledningen står bak tappekranen.
NORDENS VENEZIA: Øygruppen vest for Askvoll består av 365 holmer og skjær, bare adskilt av et utall trange sund som smyger seg mellom. Kanskje ikke så rart at Bulandet/Værlandet kalles «Nordens Venezia».
FIN UTSIKT: Fra 163 m høye Høgkletten har man panoramautsikt over Bulandet, Værlandet og hele det storslåtte området. På toppen er en gjestebok du kan skrive deg inn i.
UTKIKKSPUNKT: Like ved Hamna er det et utkikkspunkt med utsikt over store deler av Sogn. Du kan se helt opp mot Kinn, med den spesielle Kinna-kloven. På fine kvelder pleier lokale og båtfolk å samles for å se sola gå ned i havet.
SYKKELTUR: Det er cirka 10 kilometer å sykle fra Værlandet til Bulandet. Om det skulle friste kan du vandre ulike Nordsjøløype-ruter eller besøke en nudistleir.
BLEKKSPRUT: Blekkspruten er en av skapningene du kan se i det store saltvannsakvariet på kaia.

Vennlige Værlandet

Av og til er det slik at når man kommer inn i en havn, så får man umiddelbart en følelse av at her er det godt å være. Slik er det på Værlandet i Askvoll kommune. Det er som å komme til et familiepensjonat – hvor vertskapet er like viktig som selve stedet.

Publisert Sist oppdatert

Gjestehavnen på Værlandet kan by på alt det båtfolk trenger og ønsker, men det er likevel ikke som andre havner. Det merkes straks du kommer innenfor moloen som beskytter bukten for sjø og uvær. Du må ikke bli forbauset om du blir ønsket velkommen med trekkspillmusikk, om du får servert en duggfrisk halvliter i påsyn av en blekksprut, eller om du kan studere hekkende havørn i Tante Grys Pub.

Værlandet er et sted hvor det uventede er det vanlige. Hvor familien Leite, som driver stedet, er allestedsnærværende, hjelpsomme og hyggelige. Et sted du gjerne blir noen dager når du først er der. Og gjerne kommer tilbake år etter år.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER