KLEDD: Frisk vind og minusgrader gjør det surt på dekk.

– Vinterregatta slik det skal være

I helgen seilte 12 båter regatta fra Bolerne til Strømstad i bitende kulde.

Publisert Sist oppdatert
KRYSS: «Fritt Fram» valgte å krysse hjem fra Strømstad.

Det var en flott seilas med veldig gunstig vindretning, rom slør hele veien. Så selv om det blåste godt, 10-15 m/s ble det en fin seilas. Med vind fra nord slapp vi store havbølger, så alt i alt ble det en flott seilas. Kaldt skal det jo være på vintetseilas, og kaldt ble det, forteller Tore Storødegård til SEILmagasinet. Han var mannskap om bord i First 40,7 «Fritt Fram».

Islagt dekk

Temperaturen ute i Oslofjorden var ikke like streng som i marka rundt Oslo, men temperaturen føles frisk når det blåser. 

– Vi hadde 4-8 kuldegrader flott vær. Islagte dekk, smilende seilere og høyt sikkerhetsfokus hos alle. I år var det de store og tunge båtenes regatta. Bjarne Pettersen i Rikaros (Bavaria 46) var først i mål og vant regattaen. To skøyter deltok med stor suksess - klassisk norsk kystkultur på sitt beste, fortelle Audun Gjøstein, skipper på «Fritt Fram». Han e en veteran i Vinterseilasen som ble startet av en vennegjeng fra Asker og har blitt arrangert i over ti år, om isen ikke har satt en stopper. 

Iskald hjemtur

Hjemtur ble langt tøffere. Audun Gjøstein imponerte konkurrentene ved å krysse opp Oslofjorden, men holdt like høy fart med båtene som gikk for motor. 

– Vi hadde 10-12 m/s skarp kryss hjem. Der måtte vi bryte opp til 15 cm is for å komme inn i havna igjen. Føtter, hender og ansikt er kuldutsatt i mye vind - Fjellstøvler - ullvotter med overtrekk og ansiktsmaske med slalombriller gir behagelig gode seilopplevelser om vinteren avslører Gjøstein.

 

 

 

SLØR: «S/Y The Pearl» var den siste båten i havn i Strømstad.
IS: «Fritt Fram» fikk problemer med å komme i havn. Isen hadde lagt seg i helgen.