Søk i arkivet

Foto:

Stord Rundt 2012Strålende friskt og stille

Jørund Fjøsne og Eirik Rosenberg ble de store vinnerne i Stord Rundt.

[Artikkelen er oppdatert 12.06.12 - kl 13:01]

De to tok hver sin overall-seier i Stord Rundt, som tilsammen hadde samlet rekordmange deltagere; 44 i tallet. Det gjør regattaen til en av Vestlandets største tur & hav-regattaer.

TO I ETT. Egentlig består regattaen av to regattaer; Stord Rundt og Sunnhordland Rundt, som siste del fra Leirvik kalles. De to etappene utgjør tilsammen Stord Rundt, som i år ble begunstiget med strålende vær. Bergens Seilforening og Stord Seilforening samarbeider om arrangementet.

FRISKT FØRST, MEN SÅ. – Fredagens seilas begynte friskt med spinnaker og første pulje satte kurs mot Leirvik klokka 19:05. Andre start gikk 19:35 og en halv time etter siste start kom et nytt vindsystem inn fra sørvest. Fjorden fylte seg og de alle fleste båtene valgte å følge Reksteren-landet sørover mot Selbjørnsfjorden. Der hadde de jevnt bedre vind, mens båtene vest i fjorden hadde mindre vind, men en bedre kurs, forteller Eivind Mellingen i vestlandsseiling.no.

– De som hadde valgt å gå langs Reksteren, måtte raskt revurdere veivalget og heller gå mot vest og Austevoll. På dette tidspunktet hadde feltet delt seg i to. De raskeste båtene, samt noen av dem som startet i første start, hadde klart å komme seg inn i Selbjørnsfjorden, mens resten av feltet stoppet opp ved Tobbeholmane sør på Austevoll, fortsetter han.

AVKORTNING. Det gikk ikke fullt så bra med den andre gruppen:

– De mistet vinden rett før mål og måtte pent smøre seg med tålmodighet. De opplevde  1.2knop motstrøm da vinden løyet, noe som førte til at de drev i motsatt retning. En flau vind helt inne ved land ble redningen til store deler av gruppe to. Det skulle gå mange timer med vindstille før en liten bris fra Bekkjarviksundet reddet dem, og til gruppe to sin store lettelse var ikke gruppe nummer en gått i mål helt ennå. Arrangøren valgte å avkorte ved Siglo flu. Værutsiktene viste lite vind hele natten og den kommende formiddagen, beretter Mellingen.

Jørund Fjøsne fra Stord, som seilte i shorthanded-klassen, vant denne etappen over all med sin Elan 37, STORM.

STRÅLENDE SLUTT. Etter seilerfest og premieutdeling på Arena i Leirvik, ventet en ny etappe dagen etter, og da var vinden mer stabil. Desssuten var det fortsatt sol.

– Det ble en flott seilas nordover gjennom noe av det fineste Norges skjærgård har å by på. De største utfordringene fikk man før man entret Stokksundet. Sør for Stord var det skiftende forhold med tildels sterk strøm. Nordover i Stokksundet og ut Nyleia var det ypperlige forhold med stabil vind.

Sunnhordland Race, som denne etappen heter, ble vunnet overall av OCEAN SPIRIT (Mumm 30) med skipper Eirik Rosenberg fra Bergens Seilforening.

Klassevinnere sammenlagt:
LYS t.o.m. 1,15: Ole Petter Wickmann, Bergen (Express)
LYS 1,16–1,24: Svein Andre Hol, Askøy (Finngulf 38)
LYS 1,25–1,30: Erik Rosenberg, Bergen (Mumm 30)
LYS 1,31 og over: NORsteam Vest (Karl Otto Book), Bergen (Landmark 43)
LYS u/spinnaker: Kari Larsson, Bergen (Swedestar 370)
LYS Doublehanded: Jørund Fjøsne, Stord (Elan 37)

Se nærmere på fullstendig resultatliste og bilder.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen