Informasjon fra Norges seilforbund

Olga Maslivets fra Ukraina blir trener for iQFOiL-damene

På selveste kvinnedagen 8. mars ble Olga Maslivets (44) fra Ukraina presentert som coach og trener for det norske iQFOiL-laget for damer. Hun har selv fem OL bak seg – både som utøver og trener.

AV MORTEN JENSEN • – Jeg er veldig fornøyd med å ha fått Olga som trener, sier sportssjef Eirik Verås-Larsen.

Olga Maslivets er en erfaren og profesjonell trener med spesialkompetanse på brettseiling og foiling. Hun har en tre-årig utdannelse fra universitetet i Kyiv innen «Olympic and professional Sport Science and Sport Management», og hun har en lang karriere som seiler på olympisk nivå bak seg. Hun har deltatt som ukrainsk brettseiler i fire OL – fra 2000 til 2012, og sin beste plassering fikk hun i London i 2012 da hun kom på 4. plass i RS:X-klassen for damer. Under OL i Rio de Janeiro i 2016 var hun coach for Israels kvinnelige deltager i RS:X.

For over ti år siden flyttet hun fra Ukraina til Spania, og frem mot OL i 2020 satset hun på å bli spansk deltager i Nacra 17, en plass hun og makkeren hennes ikke fikk. Men de presterte på et høyt nivå; verdenscup-regattaen i Genova i 2019 vant de.

I 2020 var hun coach for den israelske seileren Katy Spychakov som vant EM-sølv i RS:X, og i 2021–2022 var hun trener for tyske landslagsseilere i iQFOiL.

– Nå er yrket mitt å være trener på olympisk nivå, og det er en jobb jeg elsker, sier Olga Maslivets, som ser på det å skulle trene de norske iQFOiL-damene som en spennende utfordring som hun mener har et stort potensiale.

– Det norske laget er blant de yngste og det er mange jevngode seilere. Sammen utgjør de et fantastisk utgangspunkt å kunne vokse og utvikle seg fra. Målet mitt er at hver og en av dem skal kunne utvikle seg til komplette iQFOiL-seilere.

Hva hun legger i en «komplett seiler», forklarer hun slik:

– Det er en seiler som har en høy standard når det gjelder å være selvstendig, som tar egne beslutninger, har mental styrke og som har mye kunnskap. Det er en seiler som evner å bygge opp sin egen satsing, og som evner å håndtere den. Det er en seiler som behersker alt det regattatekniske, og som er trygg og komfortabel.

Hun er også opptatt av at seilerne skal kunne utvikle sitt eget individuelle potensiale innenfor laget.

NSF Samling landslag og utfordrerlandslag på Mallorca

– Alle jentene skal vite at jeg vil følge opp hver og en av dem, og at jeg vil hjelpe dem til å nå målene sine.

– Jeg har også et sterkt ønske om å jobbe med de yngre seilerne under landslaget. Vi trenger kontinuitet og det å få flere seilere inn i sporten vår. Og det burde vi ha muligheter for, for brettseiling er fartsfylt og morsomt i seg selv. Brettseiling er en av de beste idrettene man kan holde på med.

Selv startet Olga som aktiv svømmer da hun var barn. Hun kom på regionallaget for området der hun vokste opp i Ukraina. Det var først som 15-åring at hun startet med brettseiling.

– Det var sent, men ikke håpløst, sier hun.

Allerede syv år etter deltok hun i sitt første OL – i Sydney som 22-åring.

I beynnelsen av juni tar Olga fatt på oppgaven som trener for det norske dame-laget. Hun er NSFs første kvinnelige landslagstrener.

– Jeg kjenner de norske seilerne litt fra før, men bare som seilere på vannet. Jeg kjenner ingen av dem personlig, så jeg ser veldig frem til å bli bedre kjent med dem.

Også Norge som land, blir nytt for Olga..

– Det har alltid vært et land som jeg har ønsket å dra til, men som jeg ennå ikke har vært i. Så jeg gleder meg.

Det gjør også Eirik Verås-Larsen:

– Jeg er veldig glad for den toppidrettskulturen Olga representerer og tar med seg, men også det sterke ønsket som hun har om å bidra mot de yngre iQFOiL-seilerne. Vi har hatt fokus på å engasjere en trener som ville passe inn i den norske toppidrettsmodellen. En slik trener mener vi nå å ha funnet i Olga.

– Dette blir spennende. Det er en stor satsing for NSF og en ny epoke for norsk brettseiling, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.