J/70

Delt seilglede er dobbel glede

Hvordan stanser man frafallet fra ungdomsklassene? Og hvordan lykkes man med rekruttering av unge voksne?

Publisert Sist oppdatert

Disse spørsmålene har skapt hodebry for både Molde Seilforening og en rekke andre seilklubber i Norge. Nå kan én av løsningene være funnet. Den heter J/70 – og har blåst nytt liv i rekrutteringsarbeidet på Nordvestlandet.

Fra Privat- til klubbsatsing. Det startet forsiktig ved at en gruppe seilere kjøpte inn to J/70-båter i privat regi. De etablerte selskapet Seilsport Molde AS for å kunne låne penger til båtkjøpene. Og satsingen har – sammen med fjorårets seilsportsliga­arrangement på Moldefjorden – blåst vind i interessen for J/70-seiling i rosenes by.

– Klubben kjøpte derfor inn ytterligere to J/70-er da det ble lagt ut brukte båter for salg etter endt seilsportsligasesong i fjor, forteller styreleder Cecilie Wold.

– I Molde Seilforening har vi i en årrekke arrangert treningsregattaer for kjølbåter på onsdager. I tillegg har vi startet med egne J/70-treningsregattaer på mandager. Disse gjennomføres ved at vi fordeler erfarne seilere på de ulike båtene og gir plass til uerfarne og nybegynnere i de forskjellige båtene, sier hun.

Med brede smil. – Dermed får vi kompetanseoverføring fra første dag på sjøen, og vi får vist at det ikke er nødvendig med egen seilerfaring for å starte med seiling i voksen alder, sier Wold.

– Veldig morsomt, sier to av nybegynnerne som har møtt opp til sin første uhøytidelige J/70-regatta på Moldefjorden. De to venninnene er i samme båt, både i bokstavelig og overført betydning. Med lite erfaring, men stor entusiasme, tar de imot enkle instruksjoner og konkrete oppgaver om bord. Og kvelden endte med brede smil og mersmak.

– Vi kommer tilbake neste mandag, sier de to.

Ungdomsbåt. J/70 viser seg også å være en populær båt for jolleseilere som har erfaring fra klubbens barne- og ungdomsseiling i Optimist, Zoom8, RS Feva og Laser. Etter mange år i enmannsjoller eller tomannsjoller har flere seilere ytret ønske om variasjon og å få være om bord i båter med flere andre. Her har J/70 spilt en vesentlig rolle.

– Og vi tror kombinasjonen av jolleseiling og J/70 kan bidra til å redusere, eller aller helst stoppe, frafallet fra seilsporten.

– For mange har det vært en kostbar og utfordrende overgang å gå fra jolle til store kjølbåter. Nå har vi fått på plass et tilbud som er blitt veldig populært. Vi er veldig takknemlig for all hjelp og kompetansedeling fra J/70-seilerne i seilforeningene Soon og Moss. Og nå er vi klare for å utvikle J/70-prosjektet videre. Med fire entypebåter gleder vi oss veldig til fortsettelsen, avslutter Cecilie Wold.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.