2017: 6. mai er det duket for den første runden av seilsportsligaen anno 2017.
2017: 6. mai er det duket for den første runden av seilsportsligaen anno 2017.

6. mai starter seilsportsligaen

Når de skal avholdes, men ikke hvor, er bestemt når det gjelder første runde av Norsk Seilsportsliga 2017.

Publisert Sist oppdatert

Det vil si; aller først – før ligaen starter – vil det bli avholdt en kvalifiseringsrunde for de seilforeningene som ikke har plass i seilsportsligaen, men som ønsker seg en. Det vil skje helgen 29. og 30. april på Østlandet. Noen arrangør er ikke pekt ut ennå, men sannsynligheten taler for at det blir på Østlandet et sted. Åtte seilforeninger har så langt meldt sin interresse.

– Det er vi kjempefornøyd med, og det ser ut som det kan bli enda flere, og det tar vi som en tillitserklæring om at det er attraktivt å være med i ligaen. Bortsett fra Bergens Seilforening, stiller de tre lagene som ble slått ut i år opp i kvalifiseringen for å gjenerobre plassen sin, forteller Magnus Hedemark i Sail Logic, som har ansvaret for gjennomføringen av ligaen.

De seilforeningene som vil forsøke å kvalifisere seg til en av de fire ledige plassene i 2. divisjon, må melde seg innen 1. mars.

I begynnelsen av mai

Helgen etter kvalifiseringen blir det så offisiell ligastart, og det er seilforeningene i 2. divisjon som åpner ballet i år. Ingen av de fire planlagte ligarundene er blitt tildelt noen arrangør ennå, men tidspunktene er bestemt:

1. RUNDE

6.–7. mai: 2. divisjon

13.–14. mai: 2. divisjon

2. RUNDE

17. og 18. juni: 2. divisjon

24. og 25. juni: 1. divisjon

3. RUNDE

29. og 30. juli: 2. divisjon

5. og 6. august: 1. divisjon

4. RUNDE

9. og 10. september: 1. og 2. divisjon på to forskjellige baner

Listen er dog ikke hundre prosent spikret. Den første runden kan bli sammenslått til én runde som seiles parallelt – slik det er tenkt i den 4. runden.

– I så fall vil nok helgen 6. til 7. mai være den mest aktuelle av de to oppsatte, sier Hedemark.

Det kan også bli rokkering i den 3. runden slik at 1. og 2. divisjon bytter weekend-plass. Dette fordi runden ligger an til å kunne kollidere med en kvalifiseringsrunde til Sailing Champions League.

Stadige endringer

At dette nye regattaformatet er i støpeskjeen – ikke bare i Norge, men også internasjonalt – er de stadig nye bestemmelsene som kommer fra sentralt hold i Sailing Champions League. Til nå har det vært slik at de nasjonale ligavinnerne har vært kvalifisert til Sailing Champions League, men slik er det ikke lenger:

– Nei, nå er det slik at de fire beste i den øverste divisjonen i hvert land, skal seile kvalifiseringsregattaer for å kunne kvalifisere seg til selve finalen. Det betyr at de fire beste seilforeningene fra årets liga, som var KNS, Åsgårdstrand Seilforening, Ran Seilforening og Arendals Seilforening, er kvalifisert til å seile i den internasjonale kvalifiseringen, forteller Hedemark.

Dette vil foregå på to steder; i St. Petersburg i Russland  i begynnelsen av august (enten 4.–6. august eller 11.–13. august) og i St. Moritz i Sveits 1. til 3. september. Norge skal sende to lag til hver kvalifisering.

– Hvilke seilforeninger som reiser hvor og når, må vi forsøke å finne ut av sammen med de fire kvalifiserte seilforeningene, sier Hedemark.

Sosiale serierunder

Hvor de fire norske ligarundene vil bli arrangert i 2017 vil bli offentliggjort i løpet av kort tid, men Hedmark forteller at grunnen til at den fjerde og siste runden er slått sammen, er at man ønsker å få til en hyggelig felles avslutning for de to divisjonene med en skikkelig seilerfest om lørdagen.

– I det hele tatt vil vi forsøke å lage arrangementene slik at seilerne tilbringer mest mulig tid sammen mens arrangementene pågår, avslutter Magnus Hedemark.