Brettet veier ikke mye, og det er ikke lett å merke at det er opplåsbart.
Brettet rulles ut og blåses opp med en pumpe. Det tar bare noen minutter.
Brettet er populært å bruke i naturhavner, også for de små.
Brettet tar ikke opp mye plass på dekk, og kan ligge der i godværsseiling.

Padlebrett fremfor jolle

Jolle på seiltur er en pest og plage, men også praktisk. Vi tester SUP, Stand Up Padling, som et alternativ i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Jolle er supert i uthavn. Det gir også en ekstra trygghet om man seiler uten flåte. Det beste er å plassere jolla på dekk når den ikke er i bruk, men det har jeg ikke plass til på min seilbåt. Det går greit å slepe den bak så lenge det er gode forhold, men på et tøft havstrekke, så kan det gå galt. Jolla bremser også farten, særlig i motvind, enten du seiler eller går for motor. Med en skarpseiler, så ødelegger det litt av seilgleden som er en viktig del for meg i sommerferien. Ellers ville jeg valgt en annen båt.

Sammenleggbart

SUP, eller Stand Up Padling er verdens raskest voksende sport. Du står på et stort surfebrett og padler med en åre. Det er morsommere enn det ser ut til, og brettet glir raskt gjennom vannet. En vanlig SUP er laget som et surfbrett, men brettet vi har om bord er oppblåsbar. Brettet rulles sammen og får plass i en stor ryggsekk. Den veiere heller ikke mer enn at du kan gå noen kilometer med den på ryggen om nødvendig. Det er liten suveplass i TwoStar 36, men brettet fikk plass under salongbenken.

Brettet rulles ut og blåses opp med en pumpe. Det tar bare noen minutter.
Brettet er populært å bruke i naturhavner, også for de små.

Løser problemer

For oss ser brettet ut til å løse en del problemer ved å legge jolla hjemme. Vi kan komme oss i land om vi ligger på svai, og vi har et leketøy for barna i uthavn. Om det skulle oppstå brann, eller om båten skulle synke, så vil også brettet være bedre enn å hoppe i vannet.

Så langt har brette vært meget attraktivt for barna, og en langt bedre møte enn å kjøre rundt med små påhengere i jolle som barn gjerne gjør, om de blir jaget vekk fra dataspill under dekk.

Det er ikke noe problem å ta brette å padle inn med søppelen til land. Det er også mulig å være to mennesker på det på en gang, men det er en ørliten sjanse for å falle i vannet.

Brettet tar ikke opp mye plass på dekk, og kan ligge der i godværsseiling.

Kostbart

Brettet fra Rulu koster 7000 kroner. Det gjør det til et kostbart leketøy som gjerne bare brukes når været er fint. Padleåren som fulgte med er i ren karbon, og koster hele 3000 kroner. Det er mye penger, men den er som et smykke. Kanskje for fint for et oppblåsbart brett.

En rapport om bruk av SUP som både nytte og leketøy kommer i neste Seilas. Kanskje det blir din tur neste sommer?

Dannemark, rett syd for Humburgsund er et perfekt sted å utforske med SUP.