KRYSS: «Use it again» må vente å få mye kryss på sin tur rundt jorda.
KRYSS: «Use it again» må vente å få mye kryss på sin tur rundt jorda.

Forsøker å slå rekorden rundt jorda mot vinden

Tirsdag startet Romain Pilliard og Alex Pella sitt forsøk på å sette ny verdensrekord, vestover.

Publisert

Franske Romain Pilliard og spanske Alex Pella seiler 75 fots lange trimaranen «Use it again», et fartøy som Ellen MacArthur satte solo, jorda rundt rekord med i 2005. 75-foteren er nå restaurert på en bærekraftig måte, og rekordforsøket blir kombinert med å ta verdifulle vannprøver langs ruta.

Feil vei

Lavtrykkene i Sørishavet går fra vest til øst, og det gjør det fordelaktig å seile den samme vei, med været. Det Romain Pilliard og Alex Pella skal gjøre nå, er å krysse mot været. Rekorden østover er kun på 40 døgn, 23 timer og 30 minutter for fullt mannskap, og 42 døgn, 16 timer og 35 sekunder solo. Rekorden vestover, mot været, er på 122 døgn, 14 timer og tre minutter og ble satt solo. Det er ingen stående rekord for fullt mannskap denne veien.

KLARE: Paret forlot Lorient på tirsdag 4. januar.
KLARE: Paret forlot Lorient på tirsdag 4. januar.
Romain Pilliard og Alex Pella får en tøff tur.
Romain Pilliard og Alex Pella får en tøff tur.
Presse på plass før avreise.
Presse på plass før avreise.

Gode forutsetninger

Det er rekorden til Jean-Luc Van Den Heedes rekord fra 2004 vil stå som en solorekord, samme om Romain Pilliard og Alex Pella vil slå den eller ikke, men for å sette en ny rekord for båter med fullt mannskap, så må de være tilbake før 122 døgn har gått. Rekorden til Van Den Heede ble også satt i en enskrogsbåt. Han seilte den 85 fots lange aluminiumsbåten «Adrien». Det er en tøff rekord Romain Pilliard og Alex Pella ønsker å slå, men de har gode forutsetninger for å lykkes.

Jean-Luc Van Den Heede fulgte kjølevannet til Joshua Slocum i «Spray», som brukte 1160 døgn i 1898, en rekord som Chay Blyth barberte ned til 292 døgn i 1971.

Foran skjemaet

Ingen har lykkes med å slå denne rekorden med en flerskrogsbåt. Van Den Heede seilte en solid enskrogsbåt, bygget for formålet.

Mens Van Den Heede startet ved utløpet av den engelske kanal, så startet «Use it again» fra Lorient, litt lengre syd. Selv om vi på trackingen kan følge Romain Pilliard og Alex Pella mot Van Den Heedes rekord, så er disse rekordene ikke helt sammenlignbare. To døgn etter start ligger Romain Pilliard og Alex Pella 260 nm foran rekordskjemaet.

Følg rekordforsøket her.

Jean-Luc Van Den Heede er også kjent for å vinne Golden Globe Race i 2018. Franskmannen startet sin karriere ved å bli nummer to Mini Transat i 1977.

Romain Pilliard var aktiv i Figaro-klassen for 20 år siden. Han siden jobbet med organisering av ulike seilarrangement.

Alex Pella er en etterspurt spansk profesjonell seiler som startet med Mini Transat i 2003, vant Route du Rhum i 2014 i Class 40, seilt mannskap på diverse IMOCA og Ultime-båter, og var med da IDAC satte ny jorda rundt rekord i 2017.

RUTE: Den prikkete linjen er kjølevannet til Van Den Heeds rekord fra 2004.
RUTE: Den prikkete linjen er kjølevannet til Van Den Heeds rekord fra 2004.