REDNING: Speiderne kom raskt til unnsetning og fikk reddet seilerne før båten sank.
REDNING: Speiderne kom raskt til unnsetning og fikk reddet seilerne før båten sank.

Kullseilte og sank under adventsregatta

Speidere hylles for redningsinnsatsen da en J/24 var i ferd med å synke utenfor Kopervik.

Publisert Sist oppdatert

Vinterregattaer har en lang historie på Vestlandet. Adventsseilasen til Karmøy Seilforening er blitt arrangert siden 1983. I helgen ble det dramatisk. Det var godt med vind og bølger, men den dramatiske hendelsen kom overraskende på deltagerne, ifølge Karmøynytt.

Den 24 fots J/24 «Tres» kullseilte. Ut fra bildene ser det ut som at båten var på lens med spinnaker da ulykken skjedde. Fem personer skal ha havnet i vannet. Båten ble liggende på siden, uten å rette seg opp og har antagelig tatt inn vann.

Årets adventseilas gikk av stabelen søndag 3. desember. Og denne versjonen av vinterens vakreste eventyr ble av det litt dramatiske slaget. En av de deltagende båtene forliste og gikk til bunns i Karmsundet, mens en annen båt brakk masten. Vinner ble Expressen "Ellida" med Terje Wang ved roret, står det på seilforeningens nettside.

Speidere tok saken

Speiderleder Per Melvær deltok i seilasen sammen med fire speidere fra Rovergruppen til Kopervik KFUK-KFUM. De lå like i nærheten da forliset skjedde. Speiderne tok umiddelbar affære, fikk tatt ned seilene og meldt fra til Rogaland Radio. Deretter satte de kurs mot havaristen, ifølge Karmøynytt.

– Vi klarte å manøvrere båten bort til havaristen og fikk slengt ut en line som de kunne klatre om bord med, sier Melvær.

Krevende forhold

Roverspeiderne gjennomførte en vellykket redningsaksjon og fikk reddet de fem fra vannet på kort tid. I kaldt vann tar det ikke lang tid før det blir alvorlig.  

Etter at mannskapet var reddet, sank seilbåten.

Det var ikke bare J/24-en som fikk problemer. En annen båt brakk masten og flere trengte assistanse.

Det var 12 båter som deltok i Adventsseilasen til Karmøy Seilforening. Av de 12 båtene var det fire J/24. Kun seks båter gjennomførte seilasen.