Informasjon fra KNS

J70: Dame-NM foregikk i ligaformat.
J70: Dame-NM foregikk i ligaformat.

Dobbelt mesterskap: God stemning tross lite seiling

I september var det klart for to mesterskap i ett på Seilsportsenteret Ulabrand: Dame-NM i J/70 og Nordisk mesterskap i paraseiling. Tanken bak å kjøre mesterskapene parallelt var å skape enda mer trøkk rundt arrangementene, noe som absolutt ble en suksess. Det eneste som manglet var vinden.

CHRISTIAN RUSCETTA • KNS jobber ikke kun med å få fram eliteseilere på toppnivå. Foreningen har også som mål å fremme inkludering og muligheter for mennesker med funksjonsvariasjoner til å delta i seiling. Det var derfor både viktig og gledelig at vi ble tildelt Nordisk mesterskap i paraseiling. Her fikk deltakere med ulike funksjonsvariasjoner mulighet til å konkurrere i de tilrettelagte seilbåtene RS Venture Connect. Hele 12 lag fra Sverige, Estland, Storbritannia, Nederland og ulike deler av Norge stilte opp i Oslo. Lagene kom til Oslo et par dager før mesterskapet for trening og forberedelser.

Rekordstort dame-NM

Parallelt med dette mesterskapet arrangerte KNS et rekordstort dame-NM i J/70, med 30 lag og 120 seilere, der det også var meningen at det skulle kjempes om kongepokalen. At disse to mesterskapene ble avviklet samtidig var et bevisst valg i tråd med Norges Idrettsforbunds visjon og Norges Seilforbunds parastrategi: En idrett – like muligheter. 

Arrangementene hadde felles sosialt program med åpning og seilerfest og organisasjonssjef for begge mesterskapene, Anne Wichstrøm, sa dette i sin åpningstale:

– I KNS jobber vi for at flere skal oppleve gleden, utfordringen og vennskapet som følger med seiling. Vi bringer to spesielle og fantastiske regattaer sammen. Ikke bare av sportslige hensyn, men også for å dyrke samhold, forståelse og gjensidig støtte innen seilmiljøet. Vi feirer forskjellene våre, og omfavner styrken som mangfold tilfører sporten vår.

I KNS håper man mesterskapet vil føre til økt rekruttering og interesse for paraseiling. KNS-styremedlem Erlend Munkeby seilte sammen med en kamerat med funksjonsnedsettelse, som startet å seile nettopp for å være med i dette mesterskapet.

MILJØ: Det var ingenting å si på stemningen på brygga.
MILJØ: Det var ingenting å si på stemningen på brygga.
NSF: Nylig avgåtte idrettspresident Berit Kjøll deltok i dame-NM.
NSF: Nylig avgåtte idrettspresident Berit Kjøll deltok i dame-NM.

God stemning og networking 

Alt lå til rette for fantastiske dager med seiling, men nå er det en gang slik at værgudene lever sitt eget liv. Dessverre var det så lite vind både lørdag og søndag at det ikke var mulig å gjennomføre mer enn to race for noen av lagene i dame-NM og ett race for noen av lagene i nordisk. I dame-NM kunne man da naturligvis ikke få NM-status eller dele ut kongepokal. 

Likevel var stemningen på brygga på topp, det var god networking, og arrangøren fikk virkelig se betydningen av å kjøre to ulike mesterskap parallelt. Seilerne i begge mesterskapene var veldig fornøyde, og de tilreisende var imponerte over vårt flotte seilsportsenter, og uttrykte at ønske å komme tilbake. Det er for øvrig ønsket at KNS arrangerer EM i 2024 eller 2025.

– Glemmer at du har en funksjonsnedsettelse

Nederlenderne Katelijne Langezaal og Arend Pet er glade for hva paraseilingen har gitt dem.

– For meg er dette den ultimate frihet. Du er ute av stolen. Du glemmer at du har en funksjonsnedsettelse, sier Katelijne.

Makker Arend Pet forteller at han sluttet å seile etter at han ble handicappet. Men så skjedde det noe som introduserte ham for seilingen på nytt.

– Da jeg ble handicappet tenkte jeg at dette var slutten, og at jeg aldri mer kunne drive med sport. Under paralympics så jeg imidlertid hvor flinke paraseilerne var, og da fikk jeg lyst til å begynne å seile igjen. Og jeg må si, nå syns jeg det er morsommere enn før. På grunn av gruppen, menneskene man møter, vennskapet man får, smiler Arend.

Den nylig avgåtte idrettspresidenten, Berit Kjøll, var med i dame-NM. Hun forteller at hun som idrettspresident i mange sammenhenger brukte seilingen som godt eksempel, for arbeidet som gjøres med kvinnesatsing og bærekraft.

– Seilingen går foran på mange områder. Jeg syns det er flott det man har fått til. Jeg sa det da vi var på vei inn her: Hvilket apparat det er, og hvor profesjonelt alt er. Vi er heldige som får være en del av dette. KNS imponerer. Jeg er selv medlem, og er stolt av seilklubben min, sier Kjøll.

RS VENTURA: Katelijne Langezaal og Arend Pet i den tilpassede båten.
RS VENTURA: Katelijne Langezaal og Arend Pet i den tilpassede båten.
PARASEILING: Det er godt tilrettelagt på Seilsportsenteret.
PARASEILING: Det er godt tilrettelagt på Seilsportsenteret.
Styremedlem: Erlend Munkeby (nærmest) med sin kamerat Knut Ølstad.
Styremedlem: Erlend Munkeby (nærmest) med sin kamerat Knut Ølstad.

.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.