KLARGJØRING: Marinaene er optimistiske med tanke på å få båtene klare før sesongen.

– Skal få båtene klare for sesongen

Våren er en travel tid for marinaer og opplagsplasser, men bransjen mener de skal kunne levere, tross utfordrende tider.

Publisert Sist oppdatert

Marinaene kan fortelle om økt pågang, og at mange er klare for å starte sesongen.

Landbruket er bekymret for matproduksjonen fordi det blir utfordrende å skaffe sesongarbeidere. Sesongarbeidere blir også benyttet i båtbransjen, men ikke i så stor grad at det vil gi utfordringer, viser svarene fra de marinaer vi har vært i kontakt med.

Utført i høst og vinter

– Vi gjør det meste tekniske arbeide på båtene ferdig om høsten, slik at mesteparten av jobben nå allerede er ferdig. Mesteparten av vårklargjøringen er gjort i løpet av vinteren, men noe arbeid gjenstår, forteller Tommy Kiil hos Kiil-Sandtangen AS i Kragerø. De har ca 400 båter i opplag innendørs.

Også hos Asker Marina og Vollen slipp er det meste av tidkrevende arbeid unnagjort i høst og vinter.

Tilpasset virksomhet

Alle er friske hos dem vi har vært i kontakt med, men alle tilpasser arbeidsdagen for å redusere smitterisikoen.

Vi ønsker å begrense besøket på slippen og oppfordrer kunder til kontakt per epost, sier Jørgen Braathen på Vollen Slipp. Han frykter at de kan gå tom for diverse varer hvis importen stopper helt opp.

Sjøen fremfor fjellet

Regjeringen har innført forbud mot å bruke hytta, men ingen slike tiltak mot å bruke båten. Men Redningsselskapet har oppfordret båteiere om å ikke bruke båten i frykt for at deres mannskap skal bli smittet.

– Foreløpig ser det ut som om mange dropper hytta og heller setter kursen mot båten og havet i påsken! Vi har hatt økt etterspørsel på klargjøring av båt den siste uken, forteller Erik Welin-Larsen i Seilbåtservice i Fredrikstad. De er i full gang med klargjøring av båtene, og har ikke blitt rammet av viruset på dette feltet, men holder også kurs og seminarer som det er stor usikkerhet rundt.

Hyttekunder

Kiil-Sandtangen AS i Kragerø har primært hytteeiere som kunder, og med et forbud mot å bruke hytta, kan det skape utfordringer.

– Hvis myndighetene opprettholder beslutningen om at man ikke kan overnatte på hytten, i så fall vil ikke båtene bli hentet til avtalt tid. Det kan skape utfordringer for logistikken, sier Tommy Kiil. Han mener det blir viktig at kundene holder henteavtalen for å holde god flyt i utleveringen av båtene.

STORT: Asker Marina i Leangbukta er i full gang og i rute med vårklargjøringen.