OL-plassen i fare i VM i 49erFX

Krevende forhold ga norsk skuffelse

Norge har fortsatt grep om en av de tre OL-plassene som skal deles ut etter 49erFX-VM, men nå henger den i en tynnere tråd enn tidligere i mesterskapet.

Publisert Sist oppdatert

De norske seilerne taklet ikke de vanskelige forholdene som Buenos Aires bød seilerne på under den første seildagen i medaljefinalen.

– Vi ble for grådige når vi lå godt an, sier Ragna og Maia Agerup som nå ligger på 15. plass og holder den tredje og siste OL-plassen til Rio de Janeiro som skal deles ut.

For Helene Næss og Marie Rønningen ble dagen helsvart og de har nå bare en båt bak seg i gullfinalen. De ligger på 24. plass.

Vanskelige forhold

Den første seilasen startet i døende 5 knops vind. Deretter fulgte fire timers venting på vannet i nærmest null vind. Til slutt fikk arrangørene avviklet tre seilaser i skiftende vind på mellom 6 og 8 knop. Det var utfordrende.

De norske jentene hadde stort sett gode starter og lå ofte godt an.

– Men i stedet for å seile på vinden ble vi fristet til å seile på topp av feltet, og det var en grov feil, forklarer Agerup-tvilingene i videoinetrvjuet.

Lettvindsseilernes dag

Under de lette og vanskelige forholdene var det andre nasjoners seilere som sto frem, blant dem konkurrenter til OL-plassene; Singapore og Argentina. De seilte godt, og har nå passert det norske laget sammenlagt, men med 6 poeng opp til Argentina og 16 til Singapore kan fortsatt mye endres i løpet av dagens tre planlagte seilaser.

Det amerikanske laget er den nærmeste utfordreren bakfra til OL-plassen, og avstanden er på 16 poeng til det norske laget. Poengforskjellen gir handlingsrom, men i et 49erFX-felt skjer endringer fort og poeng kan tapes og vinnes kjapt. Spesielt når forholdene er skiftende.

God fart på lens

Dagens lyspunkt var  Ragna og Maias 3. seilas der de til slutt endte opp på 8. plass.  KNS-jentene klarte også i noen grad å redde seg i enkelte andre seilaser ved god fart på lensene.  Til slutt ble serien 21, 18, 8 og 16.  25 båter deltar i gullfeltet.

Helene og Marie hadde en svært tung dag med serien  24, 20, 21 og 17.  De fikk det ikke til under de vanskelige forholdene, til tross for gode starter og tidvis gode rundingsplasseringer. På forhånd uttalte de at de fryktet lettvindsforhold, og slik sett har det gått troll i ord.

Se komplett resultatliste

Medaljefinale i det blå

Nå hviler ansvaret for den norske OL-plassen fullt og helt på Ragna og Maia Agerups skuldre.

Mesterskapet avsluttes med medaljefinale for de 10 beste lagene og de norske jentene skal seile over evne for å kunne være blant de ti. Opp til 10. plassen er det 19 poeng for Ragna og Maia Agerup.

Men - man skal aldri si aldri.

Tracking

Dagens seilaser starter kl 15 norsk tid og det er trackere i alle båtene slik at seilasene kan følges live på 49er.org.

Danskene leder ennå, men etter lettvindsdagen er det betydelig tettere i toppen, og det er nå syv-åtte lag som kan være med å kjempe om verdensmestertittelen.