NORGES SEILFORBUND

Mye trening bak internasjonalt gjennombrudd

Med 2. plass i verdenscup-finalen i Marseilles i juni fikk Hermann Tomasgaard sitt definitive internasjonale gjennombrudd i Laser Standard. Mye trening ligger bak.

Publisert Sist oppdatert

Man har ant at noe har vært i gjære når det gjelder Hermann Tomasgaard. Fra han startet sesongen på Mallorca i april har resultatene stadig forbedret seg. Toppen ble nådd da han ledet før medaljeseilasen i verdenscupfinalen, men tapte den med noen få centimetre.

– Det er blitt veldig mange timer på vannet og mye trening. Jeg trener fem–seks dager i uken i to til fire timer, sier Hermann om bakgrunnen for fremgangen.

Spesielt har han hatt fokus på båtfart og startene.

– Jeg hadde god båtfart, men den var ikke helt på topp.  Jeg følte meg ofte fanget i trange situasjoner. Det var alltid en som som var litt kjappere enn meg eller litt bedre teknisk, og så gikk jeg tapende ut av slike dueller og ble presset bakover i feltet.

Det Hermann har trent på, er å seile båten enda flatere med jevnere trykk og det å kunne holde overkroppen godt ute hele tiden, samtidig som han kan bevege hele kroppen for å hjelpe Laseren gjennom bølgene. Kort og godt for å tyne enda mer ut av seg selv og jollen.

– Det å ha god båtfart gjør at jeg lettere kan komme meg frem og spille mitt eget spill. Det gjør også sitt til at jeg lettere kan hente meg inn etter en litt dårlig start. Nå klarer jeg å gire om og for eksempel kan bruke alt jeg har av krefter for å klare å presse meg foran et styrbordfelt – i stedet for å måtte gå bak eller slå. Sånne ting.

Hermann forteller om alle de små marginene som han nå har fått på sin side – og som nå utgjør den store forskjellen; at han er blitt hakket bedre enn konkurrentene.

I startene mener han fortsatt at han har noe å hente.

– Jeg er ofte litt for seig; litt for sent ute med å akselerere, så jeg jobber mye med å få til den rette timingen, sier han.