ÅRETS SHORTHANDED-SEILER 2022: Øyvind Knudsen fra Moss var aller best av de norske shorthanded-seilerne i 2022.
ÅRETS SHORTHANDED-SEILER 2022: Øyvind Knudsen fra Moss var aller best av de norske shorthanded-seilerne i 2022.

Årets shorthanded-seiler 2022: Øyvind Knudsen

– Vi fikk balanse i båten og lærte den å kjenne. Det fremhever årets shorthanded-seiler og norgesmester Øyvind Knudsen fra Moss som en viktig årsak til årets suksess.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERT 23. desember kl 09:19: Ved en feiltakelse ble en liste fra nest siste regattahelg benyttet i opprinnelig sak. Dette er nå korrigert i tekst og link i saken.

Øyvind Knudsen og broren Morten, som har seilt sammen siden de som ungdommer seilte i tomannsjollene Flipper og 470, har i de siste årene gjort seg sterkt bemerket som shorthanded-seilere. Sammen ble de norgesmestere i shorthanded-seiling i år, og Øyvind troner nå alene øverst på listen over årets shorthanded-seilere.

Årsaken til at han er alene på topp, er 2. plassen i soloseilasen Raymarine OneStar – der Morten ikke kunne være med.

De to seiler en First 34.7 som ble lansert i 2005. Båten er tegnet av Bruce Farr Yacht Design, og den var en av de første serieproduserte tur- og regattabåtene som var satt opp med gennaker og baugspryd. Båten er ikke blant Bénéteaus største salgsuksesser – kun 125 båter er bygd av typen.

– Det har tatt oss mange år å bli kjent med båten. Til å begynne med fikk vi den ikke til å gå i det hele tatt, men etter hvert har vi lært den mer og mer å kjenne, sier Øyvind.

Nå mener han de har knukket koden. De har droppet genuaen, flyttet på fokkeskinner og endret på baugsprydet. At båten før årets sesong også fikk nytt storseil, har vært et definitivt gode som har bidratt til fart.

– Bruce Farr har jo beregnet båtens «target speed» – optimale fart – på de ulike vindvinklene, så vi har hatt dem å strekke oss etter. Takket være dem vet vi når vi seiler båten optimalt. Vi har også jobbet med flere trimme-guider for båten.

FIRST 34.7: Det har kostet mange timer å finne ut av hvordan båten skal trimmes, men i år har Øyvind Knudsens First 34.7 gitt full uttelling. FOTO: Axel Nissen-Lie
FIRST 34.7: Det har kostet mange timer å finne ut av hvordan båten skal trimmes, men i år har Øyvind Knudsens First 34.7 gitt full uttelling. FOTO: Axel Nissen-Lie

Norgemesterskapet var høydepunktet

Øyvind trekker – kanskje ikke overraskende – frem NM i Stavanger som et av årets høydepunkt.

– NM var veldig gøy. Det blåste godt, og jeg husker spesielt en legg hvor det gikk veldig bra. Der klarte vi å surfe konstant i 13–14 knop, og det er det ikke så ofte vi gjør med denne båten – med mindre det blåser uhorvelig mye. Baneseilasene var også morsomme. Vi seilte konsekvent med gennaker, noe ikke alle med vanlig spinnaker gjorde i den friske vinden.

Etter å ha seilt sammen fra barnsben av og de siste fem-seks årene nokså intensivt i shorthanded, forteller Øyvind at båt- og seilhåndteringen sitter i ryggmargen. Det kan de. De vet hva som skal gjøres når og hvordan – og de kjenner grensene, både egne og båtens. Øyvind forteller også at båten, som bærer navnet «Lethe», opprinnelig ble kjøpt for turseiling, men i de senere årene er det blitt mer og mer regatta-seiling.

OneStar avgjorde

De fire regattaene som sikret Øyvind tittelen Årets shorthanded-seiler, var for det første NM, der de vant. Den regattaen ga 125 poeng. 96 poeng ga annenplassen i Raymarine 2Star. Seier i Sætrecruiset, der det deltok hele 24 båter, ga de to 93 poeng. Og det som til slutt skilte de to brødrene, var Øyvinds 2. plass i Raymarine OneStar. Der hentet han inn 80 poeng – noe som ga ham 12 poeng mer enn Morten, som ble nummer to på Årets shorthanded-liste. Mortens fjerde poengtellende seilas var 2. plassen de to fikk i Kaupangleden.

NUMMER 2: Øyvinds bror, Morten Knudsen, ble nest best blant shorthanded-seilerne i år.
NUMMER 2: Øyvinds bror, Morten Knudsen, ble nest best blant shorthanded-seilerne i år.

– Neste års sesong blir nok nokså lik denne for vårt vedkommende. Vi har tradisjon for å seile Skagen Race med fullt mannskap, men resten av sesongen blir stort sett shorthanded. Det er mye enklere enn å måtte samle et mannskap på seks–syv som denne båten krever. Vi har EM i shorthanded-seiling i tankene og kunne godt tenke oss å være med, men vi må se om vi får logistikken til å gå opp, sier Øyvind.

Og blir det EM, blir «Lethe» neppe å se i Færderseilasens langseilas for shorthanded-seilerne rett før.

– To seilaser på 350 nautiske mil i løpet av to ukers tid, blir for slitsomt. Vi må jo sove litt også i løpet av disse ukene….

VM i 2024, som jo skal foregå i Norge, lokker også for mosseseilerne.

– Vi kommer i alle fall ikke til å planlegge for noe annet på den tiden VM skal gå i 2024.

Hvor til neste år de to vil kunne få sjansen til å forsvare NM-tittelen sin, vet de foreløpig ikke. Tid og sted for NM i shorthanded-seiling er ikke bestemt ennå.

På tredjeplass på årets shorthanded-liste, kom fjorårets beste shorthanded-seiler, Tim Sandberg fra Tønsberg. Fjerdeplassen ble delt mellom Christian og Håkon Hjorthøy fra Asker, mens Tims faste makker, Sigmund André Hertzberg (Tønsberg) ble nummer seks. Marius Løken fra Røyken ble nummer syv og Marius’ makker, Truls Haug fra Soon, ble nummer åtte, foran mannen som leder SEILmagasinet shorthanded-ranking, Yngve Lønmo fra Hurum. Harald Walder fra Bærum ble nummer 10.

Se den komplette listen: «Årets shorthanded-seiler 2022».

Bente Vikenes var best blant damene

I alt teller årets liste 364 navn. Det er betydelig færre enn i 2021. 533 fikk shorthanded-poeng i fjor. Det er en nedgang på hele 32 prosent.

38 damer er med på listen i år – i fjor var det 42. Det betyr at det prosentvise frafallet ikke er så stort blant dammene: 9,5 prosent.

Årets kvinnelige shorthanded-seiler 2022 heter Bente Vikenes fra Asker. Totalt ble hun nummer 13, en plass hun deler med makkeren sin, Ole Aabel. De to seiler også en båt signert Farr Yacht Design, nemlig en Farr 30.

Og – ganske spesielt – Karen Drange fra Os, som ble nest best blant de kvinnelige seilerne – seiler også i en Farr-båt. Sammen med Jan Vidar Nordstrand (Bergen) seiler også hun en First 34.7.

Nummer tre blant damene ble Hege Sandven fra Ullern. Hennes shorthanded-poeng er blitt scoret i en Sun Fast 3200 sammen med Steffen Skjønberg fra Bærum.

Charlotta Jonsson fra Asker ble nummer fire, Gina Lillemork Nilsen (Drøbaksund) nummer fem og Gry Hunstad fra Askøy kom på sjetteplass. Elise Lehre fra Frognerkilen, Nina Rosenlund (Ran), Ragna Oline Nordland Lindhagen (Bundefjorden) og Christine Walder(Bærum) fyller ut topp 10-listen blant damene i 2022.

ÅRETS KVINNELIGE SHORTHANDED-SEILER: Bente Vikenes fra Asker var best av 32 damer i årets shorthanded-sesong
ÅRETS KVINNELIGE SHORTHANDED-SEILER: Bente Vikenes fra Asker var best av 32 damer i årets shorthanded-sesong

Tidligere «Årets shorthanded-seiler»

OVER ALL

 • 2021 Tim Sandberg, Tønsberg
 • 2020 Anette Melsom Myhre, Oslofjorden
 • 2019 Yngve Lønmo, Hurum
 • 2018 Alf Magne Andersen, Nesodden
 • 2017 Elling Rishoff, Asker
 • 2016 Elling Rishoff, Asker
 • 2015 Arild og Anne Heldal, Røyken
 • 2014 Tor Hove, Bærum
 • 2013 Karl Otto Book, Åsgårdstrand
 • 2012 Bjørn Forslund, Nesodden
 • 2011 Lars Petter Karlsen, Fredrikstad
 • 2010 Simen Løvgren, Asker
 • 2009 Lars Petter Karlsen, Fredrikstad
 • 2008 Simen Løvgren, Asker
 • 2007 Eilert Kamfjord, Tønsberg

KVINNER

 • 2021 Christine Walder, Bærum
 • 2020 Anette Melsom Myhre, Oslofjorden
 • 2019 Christine Walder, Bærum
 • 2018 Christine Walder, Bærum
 • 2017 Nina Rosenlund, Ran
 • 2016 Christine Walder, Bærum
 • 2015 Anne Heldal, Røyken
 • 2014 Kristin Songe-Møller, Asker
 • 2013 Anne Heldal, Røyken
 • 2012 Anne Heldal, Røyken
 • 2011 Kristin Songe-Møller, Asker
 • 2010 Anne Heldal, Røyken
 • 2009 Kristin Songe-Møller, Asker
 • 2008 Kristin Sone-Møller, Asker
 • 2007 Rannveig Strømsnes, Bergen