Liten mot stor

I Marseille møtte en 32-fots GC32 en 70-fots trimaran. Hvilken tror du var raskest?

Publisert Sist oppdatert

MOD70 er ekstremt raske trimaraner bygget som en en-typeklasse. Båtene har også ord på seg å kullseile, noe en slik gjorde i forrige uke midt i det Indiske hav. Heldigvis ble mannskapet reddet. Båttypen setter også nye rekorder. I forrige uke satte søsterbåten Phaedo 3 ny rekord over den Engelske kanal fra Cowes til Dinard med en snittfart på 28.7 knop. Topphastigheten var på hele 40.9 knop.

Med eller ute foiler

Oman Sail Racing har både en MOD 70 og en GC32, en katamaran med foiler som til neste år vil inngå i Extreme Series og ta over for dagens 40-foter. Toppfarten på GC32 ligger på rett under 40 knop, men seilerne regner med et det kun er et tidsspørsmål når den brytes.

Argumentet for å gå ned i størrelse i America’s Cup er at så lenge båtene foiler, så betyr ikke størrelse noe. Dagens AC45 er nesten like raske som AC72 som ble brukt i finalen i 2013.

Høyere toppfart

Hvordan gikk det da 70-foteren møtte 32-foteren. Den lille med foiler hadde høyere toppfart, mens 70-fotenen holdt en jevnere fart. Båtene seiler overraskende likt, men 70-foteren har to rev i storseilet.

GC32-klassen seiler regatta i Marseille disse dager. Der deltar det fem båter. Alinghi leder, med Oman på andre.