ARC 2013

Lunefulle vinder i vente

Utfordrende, men moro i Atlantic Rally for Cruisers. Les her første rapport fra Amalie II, en av de norske båtene på vei fra Kapp Verde til St. Lucia i ARC+.

Publisert

ANDRE DAG PÅ HAVET. Etter en forrykende start fra Kapp verde i ARC + på onsdag, blåser vinden nå i behagelig intensitet og stiller helt andre utfordringer til seilerne som startet fra Mindelo, på Sao Vicente. Nå gjelder det å kunne beherske platt lens med lite vind, hvilket kan være utfordrende når båtene er tungtlastet med proviant og utstyr. Da blir gennakeren flittig brukt, og det krever også mye fokus.

Skipper Rolf Ole Tomter på Amalie II rapporterte slik lørdag morgen:

- Fin dag på fredag – fortsatt lite vind – men fikk en stor dorado som ble festmiddag. Og endelig fikk vi opp gennakeren. Den funker fint. Står godt – stille og rolig i båten. Vi har lagt bak oss cirka 420 nautiske mil siden Mindelo. Det går i 6,5 knops snittfart. Ikke ille tatt i betraktning at vi har vinder stort sett mellom 12 og 16 knop. God stemning – mye god mat.

FRA KULING TIL GENNAKERFØRE. Men starten var slett ikke problemløs for Amalie II.

Tomter skrev slik til oss onsdag kveld, og senere til sine følgere på Facebook:

- Hektisk i 30 knops vind i havna før start. Vi gikk ut to timer før start og la oss på anker fordi vi måtte skifte storseil. Umulig å gjøre det med vinden rett akter fra bryggeplassen. Det har blåst 30 knop pluss minus i fire døgn mens vi lå i Mindelo marina. Det var en helvetes jobb å ta ned storseilet, pakke det sammen og henge det opp på nytt i 30 knop. Men vi greide det og pakket bort redskapskassa da startskuddet gikk. Opp med anker og sette alle kluter til noen gode meter bak alle de andre. Fantastisk seiling de første tre timene. Så ebbet det hele ut og nå er det 5 knop midt i fleisen og veldig rotete sjø. Dette KAN jo ikke vare!!!!

Etter noen nautiske dreide vinden igjen fra øst og båten fikk fin fart vestover igjen.

ET LAVTRYKK I SEILINGSOMRÅDET. Både på Gran Canaria og Kapp Verde har vinden vært nokså intens i uka før start, men værbildet er i ferd med å endre seg. Situasjonen på Nord-Atlanteren frem til over helgen er preget av et stort høytrykk med senter over De britiske øyer samt enda ett like vest for Kanariøyene. Dette gir nokså konstante, om enn forholdsvis lette passatvinder til de som seiler fra Kapp Verde (ARC+) og nord-/nordvestlige vinder i varierende intensitet til båtene som forlater Las Palmas søndag ettermiddag (de seiler i le av Gran Canaria de første timene). Trolig blir det en rolig start.

Over helgen ser det ut som et ikke så dypt lavtrykk (1010 Mb) med senter like vest for Kanariøyene gradvis vil interessere ARC-seilerne spesielt fra tirsdag/onsdag neste uke. Situasjonen er litt usikker: Det kan da skje at passaten dempes, blir helt borte eller at seilflåten får motvind. Vind fra skiftende retning vil bety hyppige seiljusteringer og sannsynligvis litt rotete sjø. Det blir interessant de neste dagene å se hvilken kursstrategi seilerne vil velge for å få best mulig fart mot mål og hvilke forhold de vil rapportere.

Les også om stemningen i havna i Las Palmas før start.

Du kan følge ARC-båtene på ARC-ens "Fleet Viewer" og få et tydelig inntrykk av værsituasjonen på Passageweather.