Lyngvær

En flat oase

I en lang rekke av kvasse tinder brer Lyngvær seg ut som en flat oase for de fjelltrøtte i Lofoten. Det er egentlig et pussig skue dette flate øyriket.

Publisert Sist oppdatert

Lyngværet ligger åtte nautiske nord for Henningsvær. I gamle dager var det hektisk aktivitet her med et eget handelssted, innbyggere og fiskere i hopetall. På 1870-tallet dukket det endog opp en guanofabrikk på Østre Lyngvær. Det skyldes sannsynligvis en feil. Klimaet er for vått til at ekte guano fra fuglemøkk kan foredles. I stedet er det på noen steder blitt lagd dyrefor og gjødsel basert på fiskerester, og spesielt torskehoder. Men det høres jo langt mer eksotisk ut med guano. Men møkkproduksjonen ble erstattet med annet skit under 2. verdenskrig.

Helt på slutten av krigen flyttet nemlig tyskerne tre russiske kanoner med 16 000 meters rekkevidde fra Hammerfest. Meningen var at de skulle monteres på Lyngværet. Krigen sluttet heldigvis før det skjedde, og kanonene ble liggende i kasser på fastlandet. Men tyskerne har jo alltid vært glade i å bygge, så de rakk å bygge kanonbunkere, kommandobunker, målestasjonsbunker og luftvernstillinger.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER