ORUST: Det blir færre nye båter på Ellös i år. Flere av de svenske forhandlerne har flyttet til Marstrand.

Utstillerkonflikt i Sverige, Orust eller Marstrand

Öppna Varv er ferdig slik det en gang var. SweBoat har flyttet utstillingen til Marstrand, men du finner flest seilbåter på Ellös samme helg.

Publisert Sist oppdatert

Neste helg starter høstens båtsutstillinger. Öppna Varv har alltid vært først, men nå blir det konkurranse fra Marstrand, også den åpner 25. august. 

Unik utstilling truet

Öppna Varv startet med at verftene på Orust åpnet dørene for kunder og publikum. Utstillingen har vært unik med en sjarm du ikke finner noe annet sted.

Tidligere var Öppna Varv spredt over fire områder, men etter hvert som verftene på øya har lukket døren, så har det meste skjedd på Ellös, verftet til Hallberg-Rassy, de siste årene.

Men det er ikke bare verft som stenger på Orust, det har også hotellet på Ellös, noe som har skapt utfordringer for utstillere, i hvert fall de som selger små motorbåter.

Tredje gang i Marstrand

Motorbåtutstillerne arrangerte en alternativ messe i Marstrand samme helg som Öppna Varv for første gang i 2015. I Marstrand finnes det hoteller og godt med spisesteder. Det er ca en time lengre unna for oss fra Norge, men kortere fra Göteborg.

Nytt i år er at SweBoat støtter utstillingen i Marstrand og vraker Öppna Varv som nå heter Öppet Varv, fordi alt foregår hos Hallerg-Rassy.

Mange av de svenske seilbåtutstillerne har fulgt SweBoat, mens Mangnus Rassy har meldt ut Hallberg-Rassy ut av organisasjonen, en organisasjon tilsvarende Norboat.

Kan bli to tapere

Konflikten kan bli svært uheldig for båtbransjen på vestkysten av Sverige. Öppna Varv har et svært godt rykte, og er en viktig messe for norske seilere. Nå kan det bli to helt ubetydelige båtmesser som ikke er interessante nok for at nordmenn skal reise den lange veien. Det tar ca tre timer fra Oslo til Orust med bil. Til Marstrand tar det nesten en time ekstra. Det blir mye kjøring, om man skal opp og ned på dagen. 

Markedet, hverken i Sverige eller i Norge er sterkt nok til å tåle en slik duell. Båtselgerne har ingen marginer å gi. Vinneren kan bli Båter i Sjøen på sikt. 

Mest seil på Orust

I konflikten er det Öppna Varv som kan reklamere med flest seilbåter, men mange er brukte. til Ellös lokkes publikum ned Hallberg-Rassy 340, og splitter nye Najad 395 AC, første nyhet fra Najad, men linjer fra Farr.

På Elløs finner seilbåter CR-Yachts, Delphia, Discovery, Faurby, Finn Flyer, Linjett, Maxi, Najad, Nauticat, Sirius, Regina, Sweden Yachts og X-Yachts.

I Marstrand er Arcona, Bavaria, Dehler, Dufour, Hanse, Allueres, Garcia, J/Boats, Jeanneau, Lagoon, FarEast, Seascape, Beneteau og Fountaine Pajot.

Den største nyheten her blir Sun Odyssey 440.

UNIKT: Öppna Varv har vært en helt unik utstilling i verdenssammenheng, et sted hvor du kan se båter bli bygget. Det kan du nå bare gjøre hos Hallberg-Rassy.
TREKKPLASTER: Hallberg-Rassy 340 er en av høstens største nyheter. Den er å se på Ellös.
NY: Sun Odyssey 440 får verdenspremiere i Marstrand. Båten kommer også til Oslo.
MARSTRAND: Messen i Marstrand holdes for tredje gang, denne gangen har de med seg SweBoat. Det har gjort at flere svenske leverandører har flyttet.