VINDEN: Å seile er miljøvennlig lykke. Her fra prekorontider i det Joniske hav

Seiling - en ren glede

Vi seilere har gledet oss over vinden i alle tider, lenge før verden gikk inn i børsbobler av grønne selskaper.

Et av de lykkeligste øyeblikkene på sjøen, er når motoren skrus av og vinden lydløst beveger båten. Den usynlige kraften som gir seilene en smilende bue, får sjøen til å klukke og le om baugen, og gir båten en lett krengning, som i en omfavnelse mellom himmel og hav.

Det er ren glede, og det er ren energi. Vi seilere har gledet oss over vinden i alle tider, lenge før verden gikk inn i børsbobler av grønne selskaper. Selvsagt er det bra at myndigheter og næringsliv hiver seg på den grønne bølgen, men midt oppi dagens miljøeufori forundrer det oss i SEILmagasinet at seiling som fritidsaktivitet stamper i motvind.

På land er det Tesla og Audi E-tron alle skal ha, men på sjøen kjøper folk motorbåter med store dieseltanker. I fjor var det ikke nok motorbåter å oppdrive til all kjøpelysten, mens seilbåtsalget var labert. Slik har det vært i mange år, og ikke bare i Norge. Det henger ikke på greip med alt snakket om fornybar energi og aktiv ferie.

SEILmagasinets kolleger i Die Yacht, Yachting World og Voiles & Voiliers legger deler av skylden på bransjen, som de mener har sviktet oppgaven med å tilby nybegynnerbåter. Båtbyggerne har mest avanse på store båter, og dessuten er det enklest å selge til eksisterende kunder, men slik skrumper markedet.

Eie

Jeg vet at jeg preker for menigheten her, men jeg mener at alt ligger til rette for et nytt oppsving for seiling. Bransjen må heise fanen for fornybar energi og grønne verdier. Det for tiden mye snakk om elbåter, men seilbåter nevnes sjelden i den forbindelse. Hallo?! Hvorfor bygge nye båter med store batteripakker og kort rekkevidde, når vinden elegant og effektivt gir deg den fremdriften som du trenger?

Så må vi nok ta inn over oss at markedet endrer seg. For mange unge er ikke lenger lykken å eie en størst mulig båt. Derfor var det oppløftende å lese i forrige utgave av SEILmagasinet at både KNS og Asker Seilforening nå tilbyr medlemmer lån av båter fra såkalt båtpool. I USA er dette noe båtbransjen har satset på de siste årene.

Seiling krever kunnskap, og båthold krever tid og penger. Da er det ideelt at foreningene kan hjelpe nybegynnere inn til seilingens fantastiske verden. Vi unner alle den gode følelsen av å skru av motoren og være i ett med vinden.

For seiling ER en ren glede!