450 000 kroner til rådighet

RYDD I FJÆRA: ? Bruk høsten til å rydde i fjære, oppfordrer Norges Seilforbund, som har 450 000 kroner å betale til de seilforeningene som tar tak.

Rydd strandsonen for søppel i høst

Norges Seilforbund har fått 450 000 kroner til strandrydding. – Sett i gang, sier seilforbundets miljøansvarlige, Jon Amtrup.

Publisert Sist oppdatert

– Først fikk vi nei, men nå har Miljødirektoratet innvilget søknaden vår om støtte til strandrydde-aksjoner i regi av foreningene som er tilsluttet Norges Seilforbund, sier Jon Amtrup til SEILmagasinet.

Han forteller at pengene er tenkt som tilskudd til å gjennomføre ryddeaksjoner, og at de skal gå til dekning av drivstoff for å komme seg ut på øyene og til sosiale tiltak i forbindelse med aksjonen.

– Det skal jo også være hyggelig på dugnader, sier han.

Dessuten skal midlene gå til dekning av å bli kvitt søppelet man plukker opp i fjæra.

To fluer i ett smekk

I utgangspunktet kan foreningene søke om 5000 kroner til en ryddeaksjon, men er det planer om en større aktivitet, kan man søke om mer.

– Man kan dessuten avholde flere aksjoner, sier Amtrup.

Planen og ønsket er at aksjonene settes i gang så snart som mulig, «slik at pengene blir brukt opp innen årsskiftet», for å sitere Amtrup, som håper tiltaket kan ha to effekter:

– Å bidra til å rydde foreningenes nærområder og turmål for plast og søppel, og kunne gi et velkomment tilskudd til klubbkassen.

Engasjer unge seilere

– Jeg oppfordrer foreningene til å involvere og engasjere de unge seilerne i foreningen. Å få dem engasjert har tidligere vist seg å ha en god, oppdragende virkning på de voksne.

Amtrup håper også at foreningene vil forsøke å gi tiltakene litt blest i lokale medier – for å synliggjøre tiltaket.

– Dessuten, sier han, – det er en forutsetning for å få pengene at alt plukket søppel blir registrert i seilforbundets rydde-App: «Hold havet rent».