FOILER: Tanguy Bouroullec har en båt som kan fly, og har vært ekstremt langt foran sine konkurrenter.

Vinner om foilene holder

Tanguy Bouroullec har vunnet alt de to siste årene med sin ekstreme båt.

Publisert

Mini Transat startet i dag, ett døgn etter planen på grunn av et kraftig lavtrykk i Biscaya. Lavtrykket ga grov sjø på startlinjen utenfor des Sables d’Olonne. 90 båter fikk en kort kryss mot 6-10 m/s vind fra nordvest, før de rundet kryssmerket med rask slør mot Santa-Cruz de La Palma på Kanariøyene, en slør på 1 350 nautiske mil.

Klar favoritt

Tanguy Bouroullec stiller i den mest ekstreme båten, en båt som var under bygging under forrige Mini Transat. Det har vært tillatt med foiler en god stund i klassen, men så langt er det bare Bouroullec som har gått så ekstremt. Bouroulle er sønnen til eieren av Pogo Structure, stedet hvor båten også er bygget. Så langt har de bare bygget en av denne Verdier-konstruksjonen.

UTFORDRER: Irina Gracheva viser at også kinner og utlendinger kan hevde seg i Mini Transat.

Kan bli en overraskelse

Det er en risiko involvert i å velge foiler. Om Bouroullec misslykkes, så kan det bli en kvinne som vinner, en russisk kvinne. Irina Gracheva er 37 år gammel, og deltok for to år siden, men brakk masten midt i Atlanterhavet. Nå seiler hun en rask Marc Lomard-konstruksjon fra 2010. Irina er ranket som nummer tre denne sesongen, bak Tanguy Bouroullec og Pierre le Roy.

Ut fra start leder Fabio Muzzolini med Gracheva på andre og Bouroullec på tredje.

Den første klassen

Mens det bare deltar 25 båter i Protoklassen, hvor de fleste stiller med en for gammel båt til å vinne, så blir det tettere i serieklassen, en klasse med 65 båter. Her har seilere med Pogo3 dominert totalt. Mange av disse har trent sammen, og gjort hverandre gode, så gode at de holder følge med Proto som tillater karbonmast og vippekjøl.

Nå er det flere produsenter som truer Pogo3. To nye typer har fått scow-baug, og det har vist seg effektivt. Italieneren Alberto Riva topper rankingen, og seiler en Vector 650 konstruert av Etienne Bertrand. Romain Le Gall er rangert nummer tre, og seiler en Maxi 650, en båt konstruert av David Raison.

Anne-Claire Le Berre er også ventet en topplassering.

Spill mot de beste

Du kan seile mot de beste MiniTransat-seilerne med VR Offshore, et spill du kan laste ned på mobilen. Spillet er gratis, men for noen kroner kan du oppgradere båten med bedre seil eller foiler. Skal du ha alt, så koster det 629 kroner i året. Da kan du spekke opp båtene dine på alle regattaer.

Du kan følge regattaen her.

START: Feltet kom i gang mandag 29. septemer med kurs mot Kanariøyene.
SPILL: VR Offshore kan du seile mot feltet.