Målet er medalje i OL

For Finnjolleseileren Peer Moberg er det bare en ting som gjelder i 2008. Det er medalje i OL. Nå summerer han erfaringer fra 2007 og snakker om planene for 2008-sesongen.

Publisert

Dette var sesongen 2007 – dette er planene for 2008

Betraktninger og erfaringen fra sesongen 2007. Hovedfokus på målene for 2008.

”Jeg har bare et mål i 2008. Medalje i OL”.

Dette skjedde i 2007

Jeg bestemte tidlig i 2007 at hovedmålet for min Finnjolle-seiling er OL i 2008. Da er det viktig å være best under de forholdene som er vanlig på regattabanen. Da må man legge planer etter forholdene man møter – og det innebærer at man må treffe noen valg.

EKSEMPLER:

- Seilbanene i Kina har normalt svært lite vind og det er lette seilforhold

- Det gir fordel til en seiler som ikke er for tung.

- Da er det bedre å veie 10 kilo mindre enn 10 kilo for meget

- Seilene må være tilpasset forholdene. Da er det viktig å trene og finne de beste seilene for disse forholdene

- Man må trene maksimalt på de forhold som er på OL-banene.

Derfor var min fokus i 2007 å være best under slike forhold. Jeg har ikke tid og muligheter til å teste seil og utstyr som skal være best under alle seilforhold. Min konsentrasjon har vært å finne det beste utstyret for OL.

Jeg fant tidlig at det i 2007 var tre seilaser med stor internasjonal deltagelse som hadde de forhold jeg mener ligger tettest opp til OL:

- Verdenscupen i Miami (jeg ble nummer 1)

- Europmesterskapet (der kunne jeg dessverre ikke være med fordi jeg var forpliktet til å arbeide i den aktuelle perioden)

- Prøve-OL (der jeg ble nummer 3)

Ser man bort fra VM som ble arrangert under de minst OL-typiske forholdene som mulig – var jeg topp 12 i alle seilaser i 2007.

Treningen ble lagt opp etter samme mønster – på steder som ligner mest mulig på de forhold man normalt vil ha på OL-banen. Jeg trente med verdens beste i klassen.

2007 slik jeg ser det

Jeg var meget fornøyd med sesongen. Jeg greide de mål jeg hadde satt meg:

- Kvalifisere Finnjolle til OL 

- Gjøre de bra i seilaser med forhold lik man forventer i OL

- Test av utstyr for slike seilaser

- Jeg mener også at mine resultater skulle være innenfor kravene til deltagelse i OL

Uheldig utvikling – dessverre

I 2007 ble det enda klarere at det også i Finnjolle er pengene som styrer. Det gjelder særlig arbeid med seil. Noen seilere, nasjoner eller klubber investerer millionbeløp i utvikling og testing av nye seil for Finnjolle – rettet særlig mot OL-seilasene. Jeg vet det særlig skjer i England og Sverige – og det er nærmest utrolig hvilke investeringer som brukes. Seilmakere er med i alle konkurranser og på trening og det testes stadig nye seil.

Resultatene fra testingen er hemmelig og fører til en bedrøvelig utvikling for klassen – og for seilsporten. De rike som har mer enn nok midler til å bruke en million på å teste og utvikle nye seil – gjør det. Vi andre får ikke tilgang til informasjonen. Finnjolleklassen er også så liten at det neppe kan være lønnsomt å utvikle helt nye seil.

Jeg har ingen som helst mulig til å investere et beløp på fra 500.000 til 1 million på utvikling og testing av nye seil.

Det som i tillegg skjer er at under testing av seil blir vi andre brukt som referanser uten at vi egentlig får den hele og fulle sannheten om hva som foregår. Vi ser at noen seilere skifter seil ofte og at seilmakere er med over alt. De tiskes og viskes – og jeg føler at vi blir brukt i en test der vi skal bare være referanser.

Jeg har bestemt meg for ikke la dette påvirke mine planer og mine private vurderinger av seil og utstyr. Jeg mener det beste er å utnytte de resurser og de gode hjelpere man selv har – å finne det utstyret som man selv mener er det beste under de resurser man rør over. Faren er om man blir for utstyrsfokusert. Det er dog mannen i båten som seiler – ikke seilene.

Planer for 2008

Mine planer for 2008 følger i store trekk erfaringene fra 2007.

- Fokus på OL.

- Trene og konkurrere i størst mulig grad der forholdene er som i Kina

- Jobbe med utstyr som passer disse seilasene

- Så får man heller akseptere ikke å gjøre det best når forholdene er svært annerledes – man må gjøre noen valg – og jeg har gjort mine

- Man kan rett og slett ikke være best i alle forhold i dagens råtøffe Finnjolle-klasse. Man må ta et valg. Det har jeg gjort.

I første kvartal er fokus på:

* Verdenscupen i Melbourne, Australia

* VM i Australia

Trening sammen med andre toppseilere (de fleste tatt ut til OL).

Finne gode samarbeidspartnere slik at man kan trene sammen. (I de fleste land er det bare en Finnjolle-seiler og da må nasjoner samarbeide).

Finne fram til den beste treneren

Prøve å redusere på reisingen som både tar tid og er dyr. Søke å få treninger for flere seilere lagt også til Norge

Få alt på plass i god tid til OL

- Bli sikker og trygg på eget utstyr

- La all trening og konkurranse være OL-motivert.

Takk til

Seiling er teamarbeide og uten et utrolig støtteapparat hadde et mål om et nytt OL ikke vært mulig. Min klubb KNS har vært selve motoren i støtteapparatet og uten KNS hadde det knapt vært mulig å satse. Særlig gjelder det klubbens sportssjef Tom Knutsen som er den viktigste personen. Jeg håper at jeg kan gjøre noe igjen for KNS og Tom – og jeg vet at en medalje i OL ville hengt høyt.

Uten unison støtte fra min familie – andre eliteseilere – sponsorer – Norges Seilforbund og ikke minst OL-Toppen, Norges Olympisk Komite – hadde det å satse ikke vært mulig.

 

 

Powered by Labrador CMS