Vårskvulp i Stavanger

Møllkulene ble filleristet i Vårskvulpen

Møllkulene ble filleristet i Vårskvulpen

Det blåste så friskt i Stavanger at to av tre seilaser for X-35 ble avlyst. Og i den ene ble møllkulene filleristet.

Publisert Sist oppdatert

Vårskvulp i Stavanger ble en virkelig skvulpende affære med frisk vind om lørdagen. Med oppimot 30 knop ble kun en seilas gjennomført mellom bøyene. Søndag var det distanseseilas under fine forhold.

 Runde Lande har sendt oss denne rapporten: 

Gandsfjord Seilforening i Stavanger avviklet i helgen årets første X-35 rankingseilas som del av den tradisjonsrike Vårskvulp regattaen.

Dette året var regattaen i samarbeide med X-35 klubben utvidet til å omfatte baneseiling i Gandsfjord-området (”Treningsseilas Vårskvulp”) hvor onsdagsseilasene også arrangeres. Baneseiling ble bare avviklet for X-35-klassen, men vil neste år, dersom det er interesse for det, utvides til et tilbud også for andre klasser.

Totalt 11 stk X-35’er var påmeldt.  På grunn av sterk vind lørdag startet kun 8 av båtene.  Banen var lagt med start ved Gandsflu og kryssmerke ved Boganes/Jåttåvågen.  Vinden varierte mellom 20 og 30 knop, og ettersom klassen har fastsatt 25 knop som øvre grense ble kun en av de tre planlagte seilasene avviklet. 

EXPRESSION fra Karmøy Seilforening hadde godt sporvalg og ledet regattaen klart inntil midten av siste lens.  De fleste av båtene som satte spinnaker, inkludert EXPRESSION, fikk problemer og mistet plasseringer.  Det ble et par ødelagte spinnakere.  KYLIE fra Stavanger Seilforening (Knut M. Nygaard) mestret forholdene best, og vant baneseilasen, med ELLIDA 3,5 (Rune Lande) og CHALLENGE OF NORWAY (Bjørn Erik Bjørnsen) på de to påfølgende plassene. 

Søndagens regatta på faste merker ble avviklet under optimale forhold for X-35-klassen. Etter en god start kom båtene seg av gårde på slør opp mot første merke hvor det ble satt spinnaker opp mot Teistholmane.

KYLIE med Knut Nygaard kom seg best av gårde fulgt av Andre Tandrevold og Michel Nygaard i Virginia 4. I rundingen av Teistholmane klarte HIMLALEITE å ta seg opp til 2. plass og ble seilende på en fokkeslør mot Harholmen noen båtlengder etter KYLIE tett fulgt av VIRGINIA 4 og SEAGEAR.

På kryss opp mot Kjerringi blåste det 16 – 18 knop med vanskelige strøm og bølgeforhold som førte til endringer i rekkefølgen. Det var også litt forvirring om bord hos enkelte om hvor denne Kjerringi egentlig var, og dermed litt underlige veivalg. Ved runding av Hidle var HIMLALEITE i ledelse med SEAGEAR på andre fulgt av KYLIE på en lang fokkeslør tilbake til Teistholmane. Her ble det en real slagduell mellom alle 6 båtene med cumulus skyer som medførte vindskift og gode muligheter til taktisk seiling.

Himlaleite klarte å dekke SEAGEAR inn til mål slik at de la beslag på første og andre plass. Bak ble det endringer i plasseringen på siste leggen. X-VISION på tredje, VIRGINIA 4 på fjerdeplass, KYLIE på femte og HEILT TEXAS med Per Jone Bakker på sjetteplass ble sluttstatus.

X-35 klasseklubben takker Gandsfjord Seilforening for et vellykket arrangement.

Resultatene finnes her.