Mye hai i Øresund

Mye hai i Øresund

For tiden vrimler det med hai i Øresund. Det dreier seg om pigghå, gråhai, stjernehai og glatthai skrived Minbaad.dk

Publisert Sist oppdatert

26 hai var fangsten til en fisker som hadde satt garn ved Hornbæk i Øresund sist uke, mens amatørfiskere fanget hele 126 i havet utenfor Anholt, også siste uke. Dette skrivet Jyllandsposten på nett.

Torsk og inngående havstrømmer

Det skal etter sigende være den store torskestammen på havbunnen som skal være en av årsakene til rovfiskenes tilstedeværelse, selv om dette trolig ikke er den eneste årsaken til at haiene ar trukket nordover. Forskeren Kristian Vedel nevner faktorer som inngående havstrømmer i Øresund fra de omkringliggende farvand og at haiene ganske enkelt følger føden, som de mest plausible.

- Global opvarmning har i hvert fall ikke noe med saken å gjøre. Vannet er ikke varmere enn normalt og haiene er vant til meget svingende temperaturer, sier Vedel. Han har imidlertid ikke tidligere hørt meldinger om at der er så mye hai i Øresund som i den senere tid

26 haiarter i Danmark

Nå er hai ikke i seg selv spesielt eksotiske  i dansk farvann, der det skal finnes ca. 26 haityper.

- Den største fastboende danske hai er gråhaien, som i skjeldne tilfelle kan bli opp til to meter lang. Den noe mindre pighå og stjernehai er blant de andre vanlige arter i Danmark.