Blant de ti naturopplevelsene nordmenn er mest redd for å miste, er over halvparten knyttet til kysten og sjøen.

Folk er redde for å miste levende hav og fjord

Blant de ti naturopplevelsene nordmenn er mest redd for å miste, er over halvparten knyttet til kysten og sjøen.

Publisert

Arendal

Over 16 000 nordmenn har sagt hvilke naturopplevelser de opplever som umistelige. Listen over rødlista naturopplevelser er laget ut fra forslag fra folk over hele landet. 

“Norge omtaler seg med rette som en havnasjon. Vi har lange tradisjoner for fiske og høsting fra havet, men vi steller ikke så pent med havet, kanskje fordi vi fortsatt tenker at det er uendelig?” (Juryen)

Mange trekker fram naturlyder som bølgeskvulp, fossefall og vindenes sus i trærne, som nå gjerne overdøves av motorlyd og annen støy. Andre ønsker beholde kystlandskap med langstrakt utsikt, og håper det er mulig å hente blåskjell fra fjorden i framtiden.

Det er andre gang WWF Verdens naturfond initierer et slikt folkeopprop, og engasjementet er langt større denne gang, forteller leder Karoline Andaur på pressekonferansen under Arendalsuka onsdag.

- To av tre velgere sier at bevaring av natur er noe av det viktigste i høstens valg, sier Andaur, og viser til en meningsmåling Ipsos har gjort for WWF i år. 

- To av tre velgere sier at bevaring av natur er noe av det viktigste i høstens valg, sier Andaur, og viser til en meningsmåling Ipsos har gjort for WWF i år.
- To av tre velgere sier at bevaring av natur er noe av det viktigste i høstens valg, sier Karoline Andaur, og viser til en meningsmåling Ipsos har gjort for WWF i år.

Den norske turistforening (DNT) og Norsk Friluftsliv har også stilt seg bak oppropet #verdtåbevare, som har fått tusenvis til å engasjere seg i bevaring av natur de siste månedene. 

- Fugleliv og naturlyder som topper listen, handler også om om kysten, påpeker biolog Dag O. Hessen i juryen.

- Da jeg var ung besøkte jeg et fuglefjell, det var et yrende liv av krykkjer der. Den opplevelsen var en av årsakene til at jeg ble biolog. Senere tok jeg med sønnen min dit, og da var det helt stille der. Det er den dystreste naturopplevelsen jeg har hatt.

Hessen understreker at truet natur ennå ikke er tapt.

De tre natur- og friluftsorganisasjonene som står bak listen har jobbet fram politiske tiltak som bidrar til å bevare alle de ti naturopplevelsene på listen. Nå er konkrete løsninger for hva kommunene bør gjøre overlevert til Statsforvalter og Kommunenes Sentralforbund. De lovet høyt og tydelig under pressekonferansen å ta med forlagene videre i sitt arbeid med kommunene. 

Forslagene til politiske grep handler blant annet om å sikre truet natur i kommunenes arealplaner, kartlegge områder med fuglelyder og gjøre støyreduserende tiltak. 

Juryen som har arbeidet fram listen: Pia Ve Dahlen, marinbiolog, forfatter og foredragsholder Mani Hussaini, stortingsrepresentant og friluftsentusiast Stine Schultz Heireng, forfatter og generalsekretær i Norges Speiderforbund Jens Kvernmo, friluftsmann, forfatter og eventyrer Dag O. Hessen, biolog og professor