DOBBELT OPP: Øyvind og Morten Knudsen kan ende opp med de to øverste plassene på listen over Årets Shorthanded-seiler 2022.

Klart for den store rankingfinalen

I North Sails Nesodden Høstcup har svært mange av toppene på SEILmagasinet shorthanded-ranking satt seg på deltagerlisten. Det bygger seg opp til den store finalen denne weekenden.

Publisert Sist oppdatert

North Sails Nesodden Høstcup og Gandsfjord Shorthanded Weekend står aller nederst på listen over tellende shorthanded-regattaer i år. Det betyr at når helgen er over, er også shorthanded-sesongen slutt – og det vil være klart hvem som blir Årets shorthanded-seiler 2022 og hvilken forening som blir Årets shorthanded-forening 2022. Hvem som vil overvintre hvor på rankinglisten, vil også være klart.

Til Nesodden Høstcup er hele 28 lag påmeldt, og av dem er det så mange gode at vektoren for regattaen automatisk vil bli hevet fra 0,65 til 0,75. Det heter seg nemlig i rankingreglene at dersom minst 8 av de 30 beste rankede seilerne deltar i en regatta, heves vektoren automatisk til 0,75.

Det betyr litt ekstrapoeng for utdeling i høstcupen. Førsteplass vil gi 75 i stedet for 65 poeng. Skulle arrangøren velge å sende alle de 28 ut i samme klasse, vil imidlertid en 1. plass gi enda mer poeng, for da høynes også deltagerfaktoren. Stiller alle de 28 til start, vil en førsteplass gi 96 poeng. Hva Nesodden Seilforening velger å gjøre, er ikke bestemt ennå.

Øyvind Knudsen er 99 prosent sikker

Hva enn Nesodden Seilforening velger å gjøre, vil imidlertid ingen av seilerne kunne rive Øyvind Knudsen fra Moss ned fra pidestallen som Årets Shorthanded-seiler 2022. Han har til nå scoret 394 poeng på sine fire beste resultater for året, og ingen av deltagerne i Nesodden Høstcup vil kunne ta ham igjen selv om de skulle vinne og få en maks score på 96 poeng.

Er tronen Årets shorthanded-seiler 2022 etter all sannsynlighet allerede okkupert, vil kampen om 2. plassen kunne bli desto mer spennende. Den står mellom Tim Sandberg (Tønsberg), Marius Løken (Røyken) og Øyvind Knudsens bror, Morten, som innehar annenplassen før helgens regatta. Øyvind og Morten står imidlertid ikke på deltagerlisten til Nesodden Seilforening, og de vil bli stående med sine respektive poeng, mens både Tim Sandberg og Marius Løken er påmeldt. En forutsetning for at det kan bli kamp om annenplassen er at det blir én felles klasse. Blir det to klasser og 75 poeng for en seier, vil det bli dobbeltseier til brødrene Knudsen.

13 båter i Gandsfjord Shorthanded Weekend

Til regattaen Gandsfjord Shorthanded Weekend er det påmeldt 13 båter. Ingen av de påmeldte er i posisjon til å true de aller beste, men de kan alle forbedre sine egne plasseringer og ikke minst sørge for at seilforeningene sine; Stavanger Seilforening, Seilforeningen 1928 og Gandsfjord Seilforening, kommer høyere opp på foreningslisten.