Informasjon fra Nesodden Seilforening

Regattasesongen er i gang!

Vårt 29er-lag har i skrivende stund nettopp ankommet Norge etter nesten en måned på Las Palmas og i El Balis.

Øyvind Degnes • Første Eurocup i år ble arrangert i El Balis, litt nord for Barcelona. Her skal det senere i år arrangeres VM i samme klasse. Balder og Emil reiste direkte fra treningscamp med NGT på Las Palmas til regattaen i El Balis. Litt over hundre 29ers stilte til start og Nesodden-seilerne stilte sammen med tre lag fra Bærum Seilforening.

Både Balder og Emil var veldig forkjølet under regattaen så resultatet var ikke helt som forventet ifølge dem selv. De hadde gode enkeltseilaser og kom inn på annenplass i to enkeltseilaser. Totalt endte de på 11. plass. En bra start i Eurocup 2022.

Neste regatta er i Hyeres i Frankrike.

Takk for fine år

Da har vi hatt årsmøte og et nytt styre er klart for innsats. Jeg vil takke for fine år som leder av en forening preget av inspirerende positivitet og dugnadsånd. Ikke minst vil jeg takke for samarbeidet med mine gode kolleger i styret.

Som idrettslag har vi en viktig funksjon for å legge til rette for unges utvikling og være et sosialt fellesskap for alle aldersgrupper. I et samfunn som i økende grad individualiseres blir fellesskap viktige. Konkurranse er en naturlig del av idrett, men om noen skal vinne må mange bidra. Det er de mange bidragsytere som gjør norsk idrett mulig.

Kombinasjonen av bredde og allsidighet skaper enerne. Forskning viser at tidlig eksponering til allsidig bevegelseserfaring gir både fysiske og sosiale fortrinn ved senere spesialisering. Som seilforening med plassering på Steilene, Oslofjordens perle, har vi et spesielt gunstig utgangspunkt for å fylle denne kjernen i vårt samfunnsoppdrag.

Det er et trist faktum at ikke alle har anledning til å delta i det fellesskap som idretten representerer og at utenforskap er et økende problem. Årsaken kan være dårlig råd, manglende integrering eller andre faktorer. Idrett og ikke minst seiling er en inkluderende fritidsarena som skal gi mestringsfølelse sammen med jevnaldrende og med voksne som kan veilede og støtte. Vi har ikke kommet så langt vårt arbeid med å tilrettelegge for disse gruppene som vi ønsker, men det er fortsatt en prioritert oppgave.

For noen år siden ble det publisert en dansk studie hvor de undersøkte ungdom og unge voksnes holdning til å eie egen båt. For oss som har et godt storbåtmiljø var funnene nedslående. Unge i dag ønsker ikke slike forpliktelser. De ønsker å kunne låne en ferdig rigget båt, dra ut en tur, ha det bra sammen og ferdig med det. Rigging, båtpuss eller andre bekymringer var ikke del av en positiv opplevelse. Flere båtforeninger har tatt konsekvensen av dette og har investert i kjølbåter som klubbåter. Det er stor kostnad, medfører krevende vedlikehold og at noen gjør den «kjedelige» jobben.

Selv hos oss ser vi at det ikke er mange unge voksne som har egen båt, og det kreves nytenkning om vi skal sikre et aktivt seilmiljø i fremtiden. Kanskje ligger det en kime til løsning i enda tettere samarbeid mellom våre utvalg om felles aktiviteter?

Mye kommer til å skje på Steilene fremover etter hvert som samarbeidet med Oslofjordens Friluftsråd, Nesodden kommune, Kystlaget og oss utvikler seg. Vi vil informere både internt gjennom Blue Peter og eksternt gjennom sosiale medier med base i nettstedet www.steilene.info.

Jeg vil takke for meg med å ønske Cato Zahl Pedersen, som nå overtar roret, all lykke til.

Endre Sjøvold, leder i Nesodden Seilforening

.

Ikke helt etter planen!

Etter en pause etter Optimist reiste Nesodden-seiler Philip Forslund til Barcelona International Sailing Center (BISC) for å få en intensivoppstart i ILCA 4.

Siden Philip kun hadde én vaksinedose måtte han ha negativ PCR-test for å komme inn i Spania. Fredagens test ga klarsignal, Philip var klar til seiling og ankom BISQ lørdag ettermiddag. Lørdag kveld begynte symptomene å melde seg …

Søndag, mandag og tirsdag ble tilbragt på hotellrommet i stedet for sammen med innleid trener, som selv hadde seilt OL i ILCA. Onsdag begynte formen å stige og mens ingen andre seilere var på slippen, dro Philip ut sammen med trenerpappa Bjørn. Til slutt fikk Philip fire økter på vannet med god kvalitet.

– Godt å føle på seilingen igjen! Jeg tror det er de største bølgene jeg har seilt i, sier Philip Forslund.

To på ripa

Navn: Louise (12)

Båttype: Astro Optimist

Når seilte du sist?

– Frost bite (Soon) i 2021.

Hva har du trent i vinter?

– Pappa har lagd en tørrtreningsbåt jeg har prøvd litt. Men jeg har vært på de fleste innetreningene.

Når starter du seilsesongen?

– Om jeg kunne valgt så ville jeg helst seilt hele året, men har veldig lyst til og starte nå i mars.

Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til alle NCene, NM og samlinger, spesielt pinseleir i Tønsberg.

Mål for sesongen?

– Være med på alle NC og prøve og komme under topp ti, delta i NM, ha det gøy og bli generelt mye bedre til å seile.

Navn: Marthe (9)

Båttype: Optimist

Når seilte du sist?

– Ved siste trening i høst.

– Hva har du trent i vinter?

– Jeg har deltatt på innetreningene som seilforeningen har arrangert, går på ski og svømmer.

Når starter du seilsesongen?

– Når vi kan ta ut båten til Steilene.

Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til å møte de andre på Steilene og dra på tur med familien.

Mål for sesongen?

– Ha det gøy, få flere venner som også seiler.

.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.